Hyppää pääsisältöön

Calmette-rokotteesta luovutaan

Suomalainen asiantuntijaryhmä suosittaa, että Calmette-rokote poistetaan lasten rokotusohjelmasta. Calmette-rokote antaa suojan tuberkuloosin vakavimpia muotoja vastaan, mutta aiheuttaa vuosittain useita kymmeniä imusolmuketulehduksia. Ruotsissa BCG- eli Calmette-rokotteesta on luovuttu 30 vuotta sitten ja rokotetta annetaan siellä vain riskiryhmille.

BCG- eli Calmette-rokotus antaa suojan erityisesti tuberkuloosin vakavimpia muotoja, kuten aivokalvontulehdusta ja yleistynyttä tuberkuloosia vastaaan. Lasten rokotusohjelmaan kuuluva calmette annetaan Suomessa kaikille vastasyntyneille, vanhempien luvalla.

Calmette-rokote on viime vuosina herättänyt vilkasta keskustelua ja kritiikkiä. Esimerkiksi Ruotsissa rokotteesta on luovuttu jo 70-luvulla ja sitä annetaan siellä vain riskiryhmille. Nyt myös suomalainen asiantuntijaryhmä miettii, pitäisikö Calmette-rokote meilläkin lopettaa.

– Kansallinen ryhmä on pohtinut olisiko nyt aika tehdä sama muutos, mikä Ruotsissa on tehty 30 vuotta sitten. Joko meillä olisi aika kypsä siirtyä kaikkien vastasyntyneiden tuberkuloosirokotuksesta pelkästään riskiryhmien rokotukseen, sanoo rokotusosaston johtaja Terhi Kilpi kansanterveyslaitokselta.

Uudella rokotteella sivuvaikutuksia

Nyt käytössä oleva tanskalainen BCG-rokote otettiin käyttöön vuonna 2002 aikaisemman rokotteen saatavuusongelmien vuoksi. Tanskalaista rokotetta käytettiin Suomessa ensin erityisluvalla, ennen kuin se sai virallisen myyntiluvan. Rokotteesta on alusta lähtien aiheutunut paljon sivuvaikutuksia. Se aiheuttaa vuosittain imusolmuketulehduksia useille kymmenille vauvoille. Todellisuudessa luku saattaa olla isompikin, sillä kaikki tapaukset eivät päädy viralliseen tietoon. Joidenkin arvioiden mukaan tapauksia olisi tähän mennessä satoja. Moilasen perheessä on kärsitty BCG-rokotteen sivuvaikutuksista.

– Noin puolen vuoden iässä löydettiin tytön nivusesta imusolmuketulehdus. Hänet leikattiin nopeasti ja huomattiin, että tulehduksessa oli samaa kantaa kuin tässä rokotteessa. Tytölle määrättiin kahden kuukauden tuberkuloosilääkitys. Haavan annettiin kasvaa umpeen, joten pudistus oli todella tarkkaa kahden kuukauden ajan. Leikkauksen jälkeen ilmestyi uusi patti ja se ultrattiin. Hänellä on tällä hetkelläkin patti, mutta siellä ei ole märkää, kertoo äiti Sanna Moilanen.

Moilasen perhe on saanut korvauksia lääkekuluista ja sairaalapäivistä. Heidän ja useiden muiden vanhempien mielestä rokotteesta tiedottaminen on ollut heikkoa. Tiedonsaanti jää usein vanhempien oman aktiivisuuden varaan.

– Vanhempien kannattaisi ottaa selvää kuinka paljon näitä haittoja on tullut. Sinä vuonna kun meidän tyttö leikattiin, niitä tuli yli 200, Sanna Moilanen kertoo.

–Kyllä se varmasti aika vaikeaa on mennä takuuseen siitä, että siellä synnytyssairaalassa ja siinä tilanteessa jossa on paljon muutakin mielessä, ennätettäisiin kaikille antaa riittävän hyvä tieto rokotuksen hyödyistä ja haitoista. Mutta ainakin toivoisi, että sellainen vanhempi, joka on kiinnostunut ja haluaa tietää, saisi vastauksen kysymyksiinsä, sanoo Terhi Kilpi kansanterveyslaitokselta.

Selvitystyö vielä kesken

Toisaalta myös rokotteen hyöty on merkittävä. Se suojaa tuberkuloosilta, jonka aiheuttama aivokalvontulehdus voi olla pienelle hengenvaarallinen. Tuberkuloosi leviää pisaratartuntana ja sitä tavataan paljon naapurissamme Venäjällä. Naapurimaan tuberkuloositilannetta ei kuitenkaan ole syytä pelätä.

– Se ei ole samanlainen riski kuin minkä muun tahansa helposti tarttuvan sairauden. Tuberkuloosi on aika paljon tiettyihin yhteisöihin ja tiettyihin riskitekijöihin liittyvä tauti. Venäjällä tautia esiintyy nimenomaan sosiaalisesti huonosti menestyvissä ryhmissä, eikä se niistä kauhean helposti lähde leviämään suomalaisiin lapsiperheisiin, Kilpi kertoo.

Jotta Calmette voitaisiin poistaa rokotusohjelmasta, pitää varmistaa että Suomen muu tuberkuloosin torjunta ja hoito toimii varmasti. Pelkästään riskiryhmien rokottaminen tarkoittaisi, että rokote annettaisiin esimerkiksi maahanmuuttajille ja ulkomailla pitkään asuneille sekä niille, joiden lähipiirissä on sairastettu tuberkuloosia.

Rokote voidaan mahdollisesti poistaa rokotusohjelmasta vuonna 2008.

– Ainakin kaksi vuotta menee siihen, että varmistetaan tuberkuloosin muun hoidon ja torjunnan sujuvuus, Kilpi summaa.

Lisätietoja:

http://www.rokotusinfo.fi/

http://www.ktl.fi/

Asiantuntija: TERHI KILPI, Kansanterveyslaitos

Toimittaja: SUSANNA EKFORS