Hyppää pääsisältöön

Ave Maria -rukouksen ja musiikin vaikutukset verenkierron rytmeihin

Ave Maria -rukouksella ja musiikin kuuntelulla näyttäisi olevan positiivisia vaikutuksia sydämen ja verenkierron terveyteen. Tähän tulokseen on tullut italialais-englantilainen tutkijaryhmä.

Rukous rauhoittaa hengityksen

Latinan kielellä lausuttuna Ave Maria -rukouksella on fysiologisia vaikutuksia, uskosta riippumatta.

– Hengitys rauhoittuu ja alkaa seurata rukoukset rytmiä. Hengitys muuttuu hitaammaksi ja syvemmäksi ja mukautuu verenkiertoelimistön omaan rytmiin, selittää professori Luciano Bernardi Pavian yliopistosta Italiasta.

– Suureksi ihmeeksemme totesimme, että koko verenkierto, aivojen ja ihon verensaanti, sydämen syke ja verenpaine, kaikki harmonisoitui, jatkaa Bernardin kollega professori Peter Sleight Oxfordin yliopistosta Iso-Britanniasta.

– Kun lausutaan Ave Maria -rukousta tai hengitetään yhtä hitaasti ja syvästi, vaikutetaan näihin rytmeihin. Se vaikuttaa positiivisesti verenkiertoelimistöön rauhoittaen sympaattista hermostoa ja vahvistaen parasympaattista hermostoa. Eli sillä on positiivisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä, Bernardi selittää.

Rukous ja joogamantrat vaikuttavat samalla tavalla

Hidas hengitys ja sen harjoittelu kuuluvat oleellisena osana joogatekniikoihin. Tutkijoiden mukaan ei ole sattumaa, että Ave Maria rukous ja joogamantrat vaikuttavat samalla tavalla.

– Ave Maria -rukous kehitettiin Euroopassa ristiretkien aikaan, jolloin länsimainen kulttuuri kehittyi monella tavalla. Euroopalla oli yhteydessä itämaisiin kulttuureihin Arabien kautta. Näyttää siltä, että Ruusukkorukouksessa, jonka osa Ave Maria on, itämaiset harjoitusmenetelmät on mukautettu länsimaisiin tarpeisiin, Bernardi selittää.

– Käytännössä länsimaisessa kulttuurissa ei keskiajalla ollut sopivaa kehittää ruumistaan, koska ruumista pidettiin häiriötekijänä henkiselle kasvulle. Siksi piti löytää tapa, jolla ruumista voitiin kehittää epäsuorasti. Voi olla, että siihen aikaan Ave Maria-rukous toimi tähän tapaan.

Hidas musiikki rauhoittaa, nopea kiihdyttää verenkierron rytmejä

Sama tutkimusryhmä on tutkinut myös erilaisten musiikkilajien vaikutuksia ihmisen hengitykseen ja verenkierron rytmeihin.

– Totesimme, että tärkeintä oli musiikin tempo. Mitä nopeampi tempo, sen nopeammin ihminen hengittää ja kiihtyy, ja päinvastoin, mitä rauhallisempi musiikki, sen rauhoittavampi vaikutus, professori Sleight selittää.

– Vaikka hidas ja rauhallinen musiikki rauhoitti eniten, kaikkein rauhoittavinta oli kiihtymisen jälkeinen hiljaisuus. Hiljainen tauko musiikkien välillä rauhoitti enemmän kuin että makaa sohvalla 20 minuuttia ajattelematta mitään yrittäen rentoutua.

Mahdollisuuksia hoidoiksi

Voisiko Ave Maria -rukous ja musiikki toimia paitsi terveyden edistämisessä, myös sairauden ehkäisemisessä tai jopa hoitamisessa?
Tutkijat vastaavat, että aikanaan kyllä.

– Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät hengittävät yleensä liian nopeasti, jolloin hengitys vie turhaan energiaa. Hengityksen hidastaminen vaikuttaa positiivisesti. Viime aikoina on havaittu, että hengitysrytmi vaikuttaa siihen, kuinka kauan ihminen elää sydänkohtauksen tai vajaatoimintaa sairastumisen jälkeen. Siksi sydänkohtauksien jälkeen kannattaa ehkä jatkossa opettaa ihmisiä käyttämään näitä tekniikoita, Sleight sanoo.

Jo nyt Ave Maria -rukousta on kokeiltu kuntoutuksessa sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä. Päivittäisen tunnin mittaisen Ave Maria -harjoittelun tulokset olivat positiivisia.

– Näiden henkilöiden vointi parani monella tavalla. Kuukauden harjoittelun jälkeen, mm. heidän hengityskapasiteettinsa oli selvästi parempi, Bernardi sanoo.

Ave Maria -rukous

Terve Maria, armoitettu,
Herra sinun kanssasi.
Siunattu sinä naisten joukossa
ja siunattu olkoon kohtusi hedelmä Jeesus.
Pyhä Maria, Jumalan äiti,
rukoile meidän syntisten puolesta
nyt ja kuolemamme hetkellä.

Hail Mary, full of grace
the Lord is with you.
Blessed are you among women
and blessed is the fruit of your womb, Jesus.
Holy Mary, Mother of God,
pray for us sinners
now and at the hour of our death.

Ave Maria, gratia plena
Dominus tecum
benedicta tu in mulieribus
et benedictus fructus ventris tui, Jesus.
sancta Maria, Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc et hora mortis nostrae.

Amen.

Asiantuntijat:

LUCIANO BERNARDI, professori, Pavian yliopisto, Italia

PETER SLEIGHT, professori, Oxfordin yliopisto, Iso-Britannia

Toimittaja: TIIA VÄRE

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 28.12.2015