Hyppää pääsisältöön

Zybanin sivuvaikutuksista kohistaan

Tupakan vieroituksessa yleisesti käytettävien nikotiinikorvauslääkkeiden rinnalle tuli vuonna 2003 tupakanvieroituslääke Zyban, joka oli alun perin kehitetty masennuslääkkeeksi. Sen vaikuttava aine bupropioni vaikuttaa dopamiinin ja norepinefriinin aineenvaihduntaan ja sitä kautta vähentää tupakanhimoa. Sen etuna on myös painonhallintaan liittyvät suotuisat vaikutukset.

Lääkkeen käyttö aloitetaan jo ennen varsinaista lopetuspäivää, ja sitä jatketaan usein pari kuukautta. Sadan kappaleen pakkaus maksaa n. 160 euroa. Bupropioni on ollut USA:ssa markkinoilla jo vuosia. Suomessa Zyban tuli apteekkimyyntiin toukokuussa 2003.

Zybanin tie Suomen markkinoille oli kivikkoinen. Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline veti myyntilupahakemuksensa pois v. 2001, kun Lääkelaitos vaati lääkkeen valmisteyhteenvetoon tietoa, että aine on yhdistetty kuolemaan johtaviin haittavaikutuksiin, joiden syy-yhteyttä ei ole selvitetty tarpeeksi. Lääkkeen sivuvaikutuksista onkin keskusteltu vilkkaasti internetissä.

Zybanin omassa pakkauksessa on selvitetty lääkkeen sivuvaikutuksia, joista tavallisimpina mainitaan mm. unettomuus ja suun kuivuminen, myös ihottumasta varoitetaan. Sivuvaikutusten vuoksi mm. Kanadan viranomaiset antoivat varoituksen Zybanin tuottamasta itsemurhariskistä ja Englannin viranomaiset raportoivat kuolemantapauksista.

Porvoossa edelläkävijöitä

Porvoon sairaalan tupakkaklinikalla on Zybania käytetty erikoisluvalla jo vuodesta 1999.

– Zyban on erittäin hyvä lisä siihen kategoriaan, mitä meillä on tarjota tupakasta irti haluaville. Mielestäni on tärkeätä, että meillä on myös tällaisia farmakologisia konsteja. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että sekä tämä nikotiinikorvaushoito että bubropion lisäävät onnistumismahdollisuutta ja mielestäni meidän pitää tarjota näille ihmisille se mahdollisuus, jos vain suinkin ja jos ei esimerkiksi ole vasta-aiheita käyttää lääkettä, sanoo tupakkaklinikan vetäjä, keuhkotautien erikoislääkäri Sirkku Vilkman.

Lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinessa kiistetään jyrkästi Zybanin yhteydet kuolemantapauksiin.

- Kaikki tällaiset vakavat haittavaikutusepäilytkin tutkitaan erittäin tarkasti. Ja mitään tällaista yhteyttä kuolemantapausten ja Zybanin välillä ei ole todettu. Ja näin yleisesti voidaan sanoa, että Zybanin käyttäjillä kuoleman riski on ihan samaa luokkaa kuin yleensäkin tupakoivalla väestöllä.

– Yleensäkin haittavaikutuksista on puhuttu viime aikoina aika paljon lehdistössä ja julkisuudessa ja osittain tämä varmaan johtuu siitä, että yleensä haittavaikutusseuranta ja raportointi ovat tulleet selvästi intensiivisemmäksi viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Zybanin kohdalla voi sanoa, että ehkä se on noussut sitäkin varten julkisuuteen, että nikotiiniriippuvuutta sinänsä ei ehkä ihan kaikissa piireissä ymmärretä sairautena ja tätä kautta tämmöinen lääkkeellinen hoito nikotiiniriippuvuuteen voi olla osittain vieras käsite ja sitä kautta myöskin lääkkeellisen hoidon haittavaikutukset, voivat olla hieman outoa ja kummastuttavaa osalle ihmisistä, sanoo asiantuntijalääkäri Jaana Ahlamaa-Tuompo GlaxoSmithKlinelta.

Myös Porvoon sairaalassa on törmätty sivuvaikutuksiin, mutta potilaiden seuranta on ehdoton. Se järjestyy jo silläkin tavalle, että sairaala antaa omista varastoistaan ensimmäisen viikon lääkekuurin klinikalle saapuneelle.

– Ja kun me tullaan näin vastaan, niin me tietysti odotetaan, että potilaat ovat kanssa meidän mukana ja eikä koskaan ole mitään ongelmia siinä, ihmiset haluavat olla mukana. Ja me pystytään antamaan sitten sitä muutakin tukea. Tämä lääke ei välttämättä pelaa pelkästään niin, että kirjoitetaan resepti ja sanotaan näkemiin. Kyllä ne parhaat tulokset tulee siitä, jos siinä on jonkinnäköistä seurantaa, jos pystytään tukemaan muullakin tavalla kuin pelkällä pillerillä, sanoo Sirkku Vilkman Porvoon sairaalasta. Myös hän on törmännyt Zybanin sivuvaikutuksiin.

– Siis kaikkiin lääkityksiin liittyy sivuvaikutuksia. Ja meillä on ihan tarkkaan tiedossa, mitkä ovat tavallisimmat ongelmat Zybanin kanssa. Unihäiriöt on ihan ykkönen ja se tulee esiin potilastyössä, yleensä se ei aiheuta hoidon keskeyttämistä ja se menee ohi parin viikon jälkeen.

– Suun kuivuminen on toinen ongelma. Tuollaista vähän hömelöä oloa voi tulla ja mikä meillä on varsinaisia sivuvaikutuksia, jotka on jo vähän sellaisia, että pitää reagoida, pitää lopettaa lääkitys, on esimerkiksi allerginen reaktio, urtikaria, nokkosihottuma. Se on sellainen tekijä, jolloin on syytä ilman muuta lopettaa. Toinen mikä on sellainen seurattava asia Zybanin kanssa, on verenpaine. Näiden asioiden suhteen ei ole koskaan tullut lopettamisia eikä ongelmia, mutta se on sellainen tärkeä asia katsoa, muistuttaa Wilkman.

Kaija Pohjolan sivuvaikutukset

Tangokuningattarenakin tunnettu laulaja Kaija Pohjola on polttanut jo teini-iästä lähtien. Hänellä menee askillinen tupakkaa kahdessa päivässä. Lopettamisyrityksiä on takana useita. Siksi hän innostui, kun sai kuulla hammaslääkäriltään Zybanista. Hän oli jo ehtinyt lopettaa vähäksi aikaa tupakoinnin, mutta kun tupakan tuska kävi ylivoimaiseksi, otti hän vielä tuekseen Zybanin.

– No minäpä sitten oitis soitin omalle lääkärille ja kysyin, et mitä nämä on ja voinko minä niitä ruveta käyttämään. Hän sanoi, että kyllä niitä on jonkun aikaa kokeiltu, ja niistä on hyviä tuloksia. Kerroin kyllä sitten lääkärille, että minä en ole käyttänyt mitään muuta kuin sitä nicorettepurukumia ja en ole tupakoinut. Ja hän sanoi, ettei se mitään, että yleensä se Zyban aloitetaan, niin että vielä tupakoi. Et meillä oli tämä lähtökohta vähän erilainen siinä aloittamisessa ja hän sanoi, ettei siinä varmaan ole mitään suurempia esteitä.

– No minä ostin ne lääkkeet ja rupesin niitä syömään. Lääkäri määräsi niin, että otan ensimmäisen viikon yhden tabletin viikossa. Ja siten kaksi päivässä. Minä sitten söin niitä melkein parisen kuukautta. Eli oli sata tablettia ja minä olen syönyt noin 80. Sitten minulle tuli sellainen tunne, etten ole oma itseni.

– En tiedä sitten johtuiko se niistä Zybaneista vai oliko ne muita tupakan vieroitusoireita. Mutta minä ihan masennuin, muutuin sellaiseksi saamattomaksi, en päässyt kauppaan enkä tiennyt mitä sieltä kaupasta ostan. Ja sitten en oikein kotona päässyt kiinni mihinkään työhön. Ajattelin, että nyt ei ole kaikki oikein hyvin. Ja sitten minua rupesi kauheasti itkettäänkin.

– Sitten avasin sen Zybanpaketin ja sen tuoteselosteen ja siellä sitten lukee näin, että saattaa aiheuttaa tämmöistä depressiota ja masennusta, muistelee Kaija Pohjola.

Jaana Ahlamaa-Tuompo GlaxoSmithKlinelta muistuttaa terveydenhuoltohenkilökunnan valvonnasta Zyban-kuurin aikana:

– Me ollaan korostettu kaikissa meidän koulutuksissa, mitä me ollaan terveydenhuollon ammattilaisille annettu, että olisi erittäin suositeltavaa, että vähintään tämmöinen puhelinkontakti olisi näihin potilaisiin sen jälkeen kun se resepti on kirjoitettu. Ei pelkästään tämän Zybanin takia, vaan sen takia, että kaikki tällainen motivoiva tukitoimi tässä tupakan vieroituksessa on katsottu erittäin tehokkaaksi.

Tupakka tappaa

Toistuva tupakansavulle altistuminen ja suuret nikotiinimäärät aiheuttavat pysyviä muutoksia aivojen hermosoluissa. Nikotiinireseptoreita muodostuu lisää ja niiden ominaisuudet muuttuvat. Aivot muuntuvat vastaanottamaan ja "tarvitsemaan" kasvavia annoksia nikotiinia. Nikotiinin vaikutukset – piristys, hyvänolontunne, ruokahalun hillintä – johtuvat muutoksista, joita nikotiini aiheuttaa näiden aivojen välittäjäaineisiin. Nikotiini puoliintuu noin tunnissa. Tupakoijan on siis tupakoitava 60-90 minuutin välein pitääkseen nikotiinipitoisuuden tasolla, jolla ei tule vierotusoireita.

GlaxoSmithKlinen tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia tupakoitsijoista lopettaa tupakoinnin Zybanin avulla, kun taas esimerkiksi pelkällä tahdonvoimalla se onnistuu vain 3–8 prosentilla. Kuolemista 14 prosenttia aiheutuu tupakkaperäisistä sairauksista ja joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

– Mielestäni asiat pitää suhteuttaa, et siis tupakka todellakin tappaa joka toisen tupakoitsijan ja ennenaikaisesti. Tähän sitten kyynikot aina sanovat, että kaikkihan me kuollaan. Mutta kuitenkin se, että kuolet ennenaikaisesti tupakkasairauteen, joka voi olla aika inhottavaa.

– Jos puhutaan Zybanin sivuvaikutuksista, minun asenteeni on ainakin se, että me yritetään auttaa ihmisiä eroon tupakasta, eikä niin, et me painostetaan tai määrätään tai muuta. Että jos ihminen tulee hakemaan apua, niin on hyvä, jos minulla on jotain antaa siihen. Totta kai joudun aina harkitsemaan, ettei sillä mitä minä teen, tehdä enemmän haittaa kuin sillä mikä tilanne jo nyt on, korostaa keuhkotautien erikoislääkäri Sirkku Vilkman.

Asiantuntijat:

SIRKKU WILKMAN, keuhkotautien erikoislääkäri, Porvoon sairaala

JAANA AHLAMAA-TUOMPO, lääkäri, GlaxoSmithKline Oy

Toimittaja: LASSE TUORILA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 16.11.2015