Hyppää pääsisältöön

Marjatta Leppäsen nivelrikko

Viihdetaitelija Marjatta Leppänen on yksi miljoonasta suomalaisesta, joka sairastaa nivelrikkoa.

– Se todennäköiseti lähti liikkeelle tällaisesta lasketteluvammasta. Mä olin aika hurjapäinen ihminen vielä 90-luvun alussakin. Mä tulin kerran Rukalla pystysuorassa mäessä tosi komeasti polvilleni ja siitä se on lähtenyt liikkeelle.

Marjatan laskettuonnettomuudesta on nyt 15 vuotta. Hän on koko ikänsä liikkunut aktiivisesti ja tämän vuoksi menikin monta vuotta ennen kuin kehittyvä nivelrikko alkoi oireilla.

– Sen polven ympärillä olevat lihakset oli hyvässä kunnossa ja ne tukivat pitkään sitä polvea, vaikka nivelrikko oli jo selvästi alkanut.

Tekonivelleikkaus toi avun

Mutta sitten liikkuminen jäi hiukan vähemälle ja kivut alkoivat.

– Polveen sattui ihan kamalasti, vaikka sitä ei ollut rasittanut millään. Sattui ihan kuin siihen polveen olisi työnnetty veitseä.

Ja viimein liikkuminen vaikeutui niin, ettei polvi kestänyt yhtään kävelemistä - ei askeltakaan. Paljastui, että vasemmassa polvessa on nivelrikko. Polveen tehtiin kolme tähystysleikkausta.

Mutta viimein tuli tehokas apu - polven tekonivelleikkaus. Leikkaus tehtiin puolisen vuotta sitten. Marjatta toipui nopeasti myös leikkauskivuista.

Nyt viiden vuoden kivut ovat takana ja Marjatta käy säännöllisesti fysioterapiassa. Siellä fysioterapeutti Seppo Pehkonen manipuloi Marjatan polvea. Manipulaation avulla polveen lisätään liikuvuutta ja lihaksiin voimaa. Lisäksi Marjatta saa kotitehtäviä: harjotteita, jotka kehittävät tasapainoa ja vahvistavat jalkojen lihaksia.

Mutta sauvakävely Töölönlahdella on parasta harjoitusta!

Haastateltava: MARJATTA LEPPÄNEN, viihdetaiteija, Helsinki

Toimittaja: SARI SOININEN

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015