Hyppää pääsisältöön

Nuorten käsitykset ehkäisystä ovat vääristyneet

Osa nuorista pitää aborttia jopa pienempänä pahana kuin ehkäisypillereiden haittoja, esittää seksologi Mia Venhola. Hän työskentelee Myyrmäen terveysasemalla ja on ollut mukana pitämässä ehkäisyneuvolaa jo 30 vuotta. Abortit ovat lisääntyneet 20–24 -vuotiaiden ryhmässä.

– Voidaan spekuloida, että osa näistä on niitä naisia, jotka kymmenen vuotta sitten olleen pillerikohun ja laman myötä jäivät vaille hyvää terveyskasvatusta kouluissa, Venhola jatkaa.

Pääasiassa nuoret kuitenkin suhtautuvat positiivisesti ehkäisyyn, jos vain siis saavat siitä oikeaa tietoa. Tämän päivän ongelma on nimenomaan yleisen tiedon puute.

– Hormonaalinen pelko elää nuorissa. Ehkä koko yhteiskunta ja terveydenhuollon henkilökunta on siihen syyllisiä. Aina nostetaan esiin huonot puolet esimerkiksi hormonaalisesta ehkäisystä, mutta unohdetaan valistaa niiden hyvistä puolista ja terveyshyödyistä, vastaava lääkäri Ulla Åhgren YTHS:stä toteaa.

Ehkäisyllä turvaa nuorelle

Hormonaalisella ehkäisyllä saadaan aikaan myös paljon hyviä vaikutuksia terveyteen. Ehkäisyllä pyritään turvaamaan nuoren aikuisen seksuaalisuus pitämällä elämänlaatu hyvänä ja suojaamalla sukupuolitaudeilta.

– Tiedämme, että kaikki yhdistelmävalmisteet auttavat naista aikaansaamalla säännöllisen kuukautiskierron ja vuodon vähenemisen. Ne korjaavat anemiaa, hillitsevät endometrioosia sekä myoomien kasvua, Åhgren luettelee.

Hormonaaliset yhdistelmävalmisteet myös vähentävät kuukautiskipuja ja antavat suojan munasarja- ja kohdunrunko-osan syöpää vastaan.

– Nämä suojat syöpää vastaan säilyvät yli kymmenen vuotta sen jälkeenkin, kun nainen on hormonaalisen ehkäisyn lopettanut, Åhgren tietää.

Aborttiin liittyy isot riskit

Toinen varjoon jäänyt asia nuorten seksivalistuksessa on totuus, että aborttiin liittyy paljon suuremmat riskit kuin ehkäisyyn, puhumattakaan sen aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä. Esimerkiksi laskimotrombiriskiä on monta kertaa suurempi abortin yhteydessä.

– Nämä asiat pitäisi suhteuttaa siten, että ehkäisyn yhteydessä puhutaan terveistä asioista ja kerrotaan, että riskit sivuvaikutuksille ovat pienet, kun käyttäjät on oikein valittu, Åhgren painottaa.

Yhdyntä ilman ehkäisyä ja riittävää suojaa altistaa sekä naisen että miehen myös sukupuolitaudeille. Erityisesti klamydia voi olla naiselle kohtalokas ja loppuelämään vaikuttava sairaus. Kaikki nuoret eivät kuitenkaan tiedä sen riskeistä. Venhola kehottaakin käyttämään tuplaehkäisyä eli pojalle kondomi ja tytölle ehkäisypillerit.

– Mehän tiedämme, että jos nainen on sairastanut useita klamydioita, niin hänen munantorvensa saattavat mennä tukkoon paljon helpommin, joidenkin tutkimusten mukaan jopa kolmasosalla. Se ei siis ole mikään pikkujuttu, Venhola muistuttaa.

Lisää seksuaalivalistusta

Ehkäisyneuvonnan tavoite on saada nuoret rohkeasti pyytämään ehkäisyä ja myös käyttämään sitä. Åhgren on varma, että tavoite täyttyisi, jos nuoret vain saisivat oikeata informaatiota. Sen antamisessa kouluilla ja kodeilla on tärkeä merkitys.

Koulujen merkitys sukupuoliasioiden kertojana korostuu niiden nuorten kohdalla, jotka eivät puhu tai joille ei puhuta seksistä kotona. On hyvä, että terveystieto tulee pakolliseksi kouluissa vuonna 2006. Muuten tiedon saanti jäisi kavereilta saadun tiedon varaan.

Lisää tietoa, tukea ja ohjeita seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen: http://www.vaestoliitto.fi/seksuaaliterveys/seksuaaliterveysklinikan_nettipa/nuoret/

Asiantuntijat:

MIA VENHOLA, seksologi,
Vantaan Myyrmäen terveysasema

ULLA ÅHGREN, vastaava lääkäri,
Kuopion YTHS

Toimittaja: NINA KUJANSIVU

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 5.11.2015