Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Terveyssiteiden tuoteseloste on puutteellinen

terveyssidepaketteja (copyright YLE/videokuvaa)Vaikka kuvittelisi, että kaikissa kaupassa myytävissä tuotteissa olisi kuluttajan tarvitsema tieto, ei näin välttämättä ole. Esimerkiksi terveyssiteissä, tamponeissa tai pikkuhousunsuojissa ei lue mistä raaka-aineista ne on valmistettu.

Kotimaisen siteiden valmistajan, Delipap Oy:n varatoimitusjohtaja Sanna Perkkiö sanoo, että kyseessä on vanha perinne.
-Suomessa on toimittu näin aina, se on vanha perinne. Mutta esimerkiksi Venäjäksi meillä on olemassa raaka-ainetiedot, koska siellä viranomaiset vaativat sitä, Suomessa ei vaadita, Perkkiö sanoo.

tuoteseloste (copyright YLE/videokuvaa)Kuluttajavirastosta kerrotaan, että sidevalmistajilta on kyllä pyydetty tarkkoja sisällysluetteloita. Sillä ei ole kuitenkaan resursseja eikä oikeuttakaan vaatia valmistajilta yksityiskohtaisia selontekoja tuotesisällöistä. Lainsäädäntömme sallii tämänkaltaisen toimimisen sidevalmistajille, eikä edes uusi kemikaalilakimme tule muuttamaan asiaa. Näin ollen on totta, ettei valmistajilta voida siis vaatia tuoteselostetta.

siteen sisus (copyright YLE/videokuvaa)Mistä siteet sitten tehdään? Terveysside on sellumassaa, joka on valkaistu esimerkiksi kloorilla, hapella tai vetyperoksidilla. Siteen pintakerros on yleensä polypropyleenistä tai polyeteenistä valmistettua kuitukangasta. Siteessä voi olla myös viskoosia tai nailonia. Siteen imukerroksessa sijaitsevat absorbenttiaineet joka imevät nesteen itseensä, viimeisenä on taustamateriaali, joka on samaa muovia kuin muovikasseissa. Osat ovat kiinni toisissaan liimalla.

Allergia ja astmaliiton allergiapuhelin on saanut naisilta säännöllisesti puheluita siteiden aiheuttamista iho-oireista.
-Usein on varmasti kyse ihan ärsytyksestä, siteet hautoo herkkää ihoa, osalla ihmisistä on ollut formaldehydiallergiaa ja luonnonhartsiallergiaa, sanoo Jonna Suominen, Allergia ja astmaliitosta. Hän jatkaa, että ihottumaa voi olla paikallisesti intiimialueilla tai jopa polviin saakka.

-Kyllä, siteen käyttö voi aiheuttaa allergiaa. Siteessä on formaldehydiä, muoveja… suurin ongelma tällä hetkellä onkin se, ettemme tiedä mitä aineita siteessä on. Se on selkeä puute tällä hetkellä, toteaa Hyvinkään sairaalan gynekologi Ritva Hurskainen.

Etenkin formaldehydin tiedetään aiheuttavan mahdollisia ihoärsytyksiä. Formaldehydi on kosmetiikassa yleisesti käytetty, pistävän hajuinen aine, joka toistuvasti iholle altistettuna aiheuttaa ihoärsytystä. Suurina määrinä se voi aiheuttaa jopa syöpää. Niki Alanko, Allergia- ja astmaliiton markkinointipäällikkö ei osaa sanoa, käytetäänkö formaldehydiä kaikissa siteissä, asiaa kun ei ole tutkittu.

terveyssidepaketteja (copyright YLE/videokuvaa)Kaikissa siteissä on kuitenkin muovia, jolle voi olla allerginen, miksei pakkauksen kyljessä ole tästäkään mitään mainitaa?
-Jokainenhan tietää, että terveyssiteessä on muovia, se on sinänsä itsestäänselvyys, toteaa Delipapin Sanna Perkkiö.

Kyseessä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja kysymykseeni tulevaisuuden mahdollisesta tuoteselosteesta Sanna Perkkiö vastaa, että ehkä se joskus tulevaisuudessa saattaa olla olemassa, Venäjäksi se jo on.

Naisella on elämässään kuukautiset noin 5400 päivän ajan. Limakalvot ovat kosketuksissa terveyssiteen tai tamponin kanssa suunnilleen kuusi vuotta. On sanomattakin selvää, että kuvittelemme käyttävämme meille haitattomia tuotteita. Fakta on se, että ainoastaan kokeilemalla tietää, sopivatko siteet omaan käyttöön vai eivät.

Noora Vanhanen/ TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.