Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vessapaperit testissä

testattavat wc-paperit (copyright YLE/videokuvaa)Vessapapereita ostaessa katse kiinnittyy kaupan hyllynreunassa oleviin merkintöihin hinnoista: senttiä/rulla. Mutta jos paperi on hyvin ohutta ja rulla pieni, tuleeko alun perin edulliselta näyttävästä paperista kallista käytössä? Entä vaihteleeko enemmän hinta vai laatu?

Testissä koko hintahaitari

Vessapaperitestiin valittiin neljä eri paperia pienellä K-kauppaan, S-marketiin ja Lidliin ulottuneella ostoskierroksella. Testin selvästi edullisin paperi on Lidlin Cien, 19 senttiä/rulla. Mukana ovat myös Serlan Toilet, 33 s/rulla ja Lotus Embo Design, 44 s/rulla. Kallein papereista on Serlan Maxi Toilet, 57 s/rulla.

Testaajiksi uskaltautuivat Siilinin perhe Sipoosta, Hämäläisten perhe Vantaalta ja Mölsien perhe myös Vantaalta.

Perheet saivat käyttöönsä yhden rullan kutakin paperia. He arvioivat paperien käyttömukavuutta asteikolla 1-5. Todellisen hinnan selvittämiseksi testaajat merkitsivät muistiin, kuinka moneksi päiväksi kukin paperirulla perheelle riitti.

Laatu vaihteli merkittävästi

lotus embo -paperi (copyright YLE/videokuvaa)Testiperheemme arvioivat käyttömukavuudeltaan ylivoimaiseksi ykköseksi Lotus Embo Designin. Paperi oli testaajien mielestä pehmeää, sopivan paksuista ja mukavan näköistä. Arvosana Lotus Embo Designille oli erittäin hyvää, 4.7.

Serlan tuttu keltainen Toilet sai pisteitä 3,3. Paperia pidettiin hyvänä perustuotteena, mutta väri jakoi mielipiteitä: toisia se miellytti, toisille tuli mieleen ”aseman vessa.”

Serlan toinen paperi, Maxi Toilet sai moitteita: paperi oli ohutta ja arkisen oloista. Pisteitä 2.3.

cien -paperi (copyright YLE/videokuvaa)Testaajien arvioissa heikoimman arvosanan sai Lidlin Cien-vessapaperi. Se oli liian ohutta ja kovaa: yhden testaajan mukaan sormi meni läpi pyyhkiessä! Cienille annettiin pisteitä käyttömukavuudesta vain 1.3.

Hyllynreunahinnat pitävät kutinsa

serla maxi toilet -paperi (copyright YLE/videokuvaa)Testaajat merkitsivät muistiin myös sen, kuinka monta päivää kukin paperirulla kesti. Cien-paperirulla riitti keskimäärin neljäksi päiväksi, Serla Toilet ja Lotus Embo Design viideksi päiväksi. Pisimpään kesti Serlan Maxi Toilet, keskimäärin seitsemän arkipäivää.

Kun papereille laskee tällä perusteella hinnan, Cien-paperi maksaa vain n. 5 senttiä/päivä. Vaikka rulla oli pieni eikä kestänyt käytössä kovin kauan, paperi oli alun perin niin paljon muita halvempi, että hintaetu säilyi. roihuja ja ulkotulia (copyright YLE/videokuvaa)Serla Toiletille tuli hintaa n. 7 s/pvä, Serla Maxi Toilet maksoi n. 8 s/pvä. Käytössä kalliimmaksi muuttui Lotus Embo Design. Siitä tuli valikoiman kallein paperi,
n. 9 s/pvä.

Vessapaperirullien riittoisuus ei kuteinkaan vaihtele sillä tavalla, että se kääntäisi tyystin päälaelleen alkuperäisen hintajärjestyksen. Kaupassa edulliselta näyttävä paperi on sitä myös käytössä ja kaupassa kallis on kallista kotonakin. Hyllynreunan hintamerkintöihin voi jokseenkin luottaa.

Hinta vai laatu

Vuositasolla laskettuna nelihenkinen perhe voi kuluttaa vessapapereihin reilut 30 euroa - tai lähes puolet vähemmän. Laatuerot eri papereiden välillä olivat kuitenkin moninkertaiset. Itse kunkin päätettäväksi jää, haluaako säästää juuri vessapaperissa.

Virpi Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.