Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Halvin voittoon Kunkun jouluteetestissä

jouluteetä (copyright YLE/videokuvaa)Kunnon tee on irtoteetä, sanovat teenystävät. Tämä totuus pätee myös erilaisiin jouluteelaatuihin.

Kunkun kova kolmikko kokoontuu helsinkiläiseen teehuoneeseen. Jouluteelaatuja testaavat Teen Ystävät
-yhdistyksen edustajat.

Yrittäjä Eija Pyykkö antaa meille poikkeusluvan: saamme testata hänen teehuoneessaan paitsi markettitavaraa myös kaikkien teentuntijoiden inhokkia, pussiteetä. Sitä on testattavissa jouluteelaaduissa kahta sorttia. Loput ovat irtoteetä.

Joulutee syntyy tavallisimmin mustasta teestä erilaisten lisukemakujen avulla: on kanelia, kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä – jopa rommia.

Mutta aloitetaan perusteista. Mitä on hyvä tee?
- Ennen kaikkea sen täytyy olla irtoteetä. En voisi kuvitella, että esimerkiksi juhlapöydässä tai hienossa paikassa tarjotaan jotain pussiteetä, sehän olisi ihan loukkaus, Pekka Nihtinen sanoo.

- Sitten on ihan persoonakohtaisia mieltymyksiä. Olen huomannut, että toiset pitää enemmän haudutetusta ja toiset lyhyemmin haudutetusta teestä ihan selvästi. On vaikea miellyttää ihmistä, jos ei tiedä hänen teemakuaan, sanoo Teen Ystävien puheenjohtaja Pirkko Arstila.

Testaajat ovat yhtä mieltä siitä, että se itselle hyvä, sopiva tee löytyy vain kokeilemalla.

Forsmanin tee on esanssista

jouluteetä (copyright YLE/videokuvaa)Jouluisia teesekoituksia löytyy kaupan hyllyiltä vino pino, ja moni sanookin, että maustetut teet pitävät koko teebisneksen pystyssä – vaikkei kunnon tee-entusiasti niihin koskisikaan.

Nämä teetuntijat joutuvat kuitenkin sokkotestiin. Kutakin teetä arvioidaan sen värin, tuoksun ja maun perusteella.

Ensimmäisenä pöytään tulee kotimaisen teetalon Forsmanin Joulutee. Se on appelsiinin ja neilikan makuinen Intia-Ceylon-tee. Mausteina on appelsiini- ja neilikkaöljyä sekä appelsiinin kuoripaloja, kokonaisia neilikoita ja kanelia.
- Glögi tulee mieleen, niin kuin jouluteessä varmaan kuuluukin. Mutta mielestäni tämä on pikkusen laimea tämä tuoksu, Nadja Nowak sanoo.

Nowakin mukaan maustettujen teelaatujen ongelma on usein esanssisuus.
- Tee itse siellä mausteiden alla on monesti aika huonolaatuista, mikä kostautuu sitten.

- Tai sitten mausteet ikään kuin vievät kaiken voiman siltä teeltä, Arstila jatkaa.
- Vai täytyykö jouluteen olla teetä? Onko joulutee ihan oma juomansa? hän kysyy.

Forsman todetaan hieman esanssiseksi ja kitkeräksi. Toisaalta musta tee tulee mausteiden seasta hyvin esiin.

Piparkakkutee maistuu hajusteelle

jouluteetä (copyright YLE/videokuvaa)Seuraavaksi testataan teenystävien inhokkia, pussiteetä. Piparkakkutee on USA:n suurimmalta erikoisteen valmistajalta Celestial Seasoningsiltä. Se on luonnonmukaista yrttiteetä eikä siinä ole lainkaan kofeiinia. Aineksina ovat kaneli, inkiväärinjuuri, paahdettu sikurinjuuri, paahdettu ohramallas, luontaiset aromit sekä luo han guo, kiinalaisesta kasvista saatava makeutusaine.

Testaajien mielestä tee on siman väristä.

- Tämä on samea ja sitten maussa on sellainen jälkipotku. Toisaalta maun lähtö on hirvittävän laimea. Ja tuoksua ei meinaa olla oikeastaan olleskaan, teenystävät toteavat.

- Sitten se maistuu sellaiselle kun vaatekomeroissa on niitä pallukoita, joista lakanat saavat uutta tuoksua, Arstila hymyilee.
- Semmoisiako sinä maistelet? Nowak nauraa.

Vaikka Piparkakkutee ei testaajia vakuuttanut, se onnistuu kirvoittamaan kuitenkin kiivaan pussiteekeskustelun.
- Siinä ei näe niitä teelehtiä, se ei näytä hyvältä, ja sitten sen teen valmistamisesta ei pääse nauttimaan, Pekka Nihtinen sanoo.

- Minä haluan nähdä ne lehdet. Minusta ne teelehdet ovat niin jännittäviä, suorastaan kiihottavia kun ne painuvat sinne pohjalle ja ovat kaikki vähän erilaisia, Arstila kuvailee.

- Ja kyllä pussiteetäkin pitää hauduttaa. Et sellainen tamponin heilutus kupissa on kauhean ruman näköistä, hän jatkaa.

Robert’sin tee on täynnä neilikkaa

Seuraava testituote on kotimaisen Robert’s Coffeen Sir Robert’s Jouluteetä. Se on tummaa teetä, johon on lisätty jouluisia aromeja, kuten neilikkaa, kanelia, mantelia ja appelsiininkuoripaloja.

Testaajat innostuvat katselemaan pannussa kelluvia kuivattuja hedelmänkuoria, jotka nousevat pintaa. Herra Robert saakin kiitosta teen kauniista väristä: se on täyteläinen ja kirkas.

- Tämä on myös paremman tuoksuinen kuin nuo aiemmat. Mutta sitten tässä on jotain, joka ei ehkä ihan pääse esiin nimenomaan tässä haudutuksessa, Arstila toteaa.

Jostakin syystä tee tuo testaajien mieleen myös hammaslääkärin.

- Muistan kun leikin lapsena sellaisen hammaslääkärin tyttären kanssa, jonka vaatteetkin haisivat tälle neilikalle. Neilikka on sinällään ihan hyvä, mutta kyllä tämä on liian neilikkainen, Arstila sanoo.

Tuoksu on hyvä, mutta liika neilikka saa tämän teen maistumaan kitkerältä.
- Joulun taika puuttuu nyt. Tässä on hammaslääkärin taika, mutta ei oo joulun taikaa, pöytäseurue nauraa.

Luontaistuotetee houkuttaa terästämään

Seuraavaksi vuorossa on saksalaisen luontaistuotevalmistajan Salus-Hausin luomuyrittitee Nikolaus. Yksittäispakatuissa teepusseissa on vaikuttava ainesosalista: kaakaopavun kuorta, kanelia, lakritsijuurta, sikurijuurta, neilikkaa, kardemummaa, anista ja mustapippuria.

Teen väri todetaan sameaksi. Maku muistuttaa eri juomien sekoitusta.
- Ihan kuin kaakaota, teetä ja kahvia olisi laitettu sekaisin. Tässä on suklainen tuoksu! Arstila heittää.

Makuna kanelin, suklaan ja kahvin sekoitus ei testaajia innosta.
- Tämä on jotenkin hirveän häijyn makuista. Onko tässäkin neilikkaa… Kohta alkaa tuntua siltä, että joulun juoma on kuumennettu vesi! Nowak nauraa.

Olematon maku saakin testaajat suunnittelemaan vahvistusta muista nautintoaineista.
- Tämähän olisi varmaan aika hyvä rommin kanssa, toteaa Arstila.

- Sen kanssa jossain laskettelukeskuksessa tuolla kevätauringolla ihan mielellään tätä nautiskelisikin, Nihtinen hymyilee.

Pentik ja Nordqvist – sama resepti

Toiseksi viimeinen testattava on keramiikkatalo Pentikin Joulutee. Se saa kiitosta väristään.

- Tässä on kaunis syvä väri. Tämä on vähän kullan värinen, meripihkan värinen. Ja tuoksukin on aika hyvä, Arstila sanoo.

Neilikkainen maku ei kuitenkaan vakuuta kaikkia.
- Eikö siinä voisi olla mustaviinimarjaa, vähän kanelia, mutta ei tällaisia neilikkakylpyjä, Arstila sanoo.
- Entäs kardemumma? kysyy Nowak.
- Mmm. Kardemumma voisi olla aika hyvä, Arstila toteaa.

Kardemummaa Pentikin teessä onkin. Siitä löytyy myös kanelia, inkivääriä ja rommia. Teen jälkimaku on raadin mielestä katkera.
- Tämä on sellainen joulupöydän kaunistus, että hyvä tuoksu, kaunis väri, mutta älkää ottako suuhun tätä! Nowak sanoo.

- Hyvä tee tuoksuu hyvältä, ja sitten kun se tulee suuhun, niin se avautuu se maku jollakin tavalla. Nämä ovat kaikki olleet tällaisia suppeita makuja, Arstila sanoo.

Nordqvist pokkaa pokalin

Mausteisen ja kitkerän sarjan jälkeen testaajat odottavat viimeiseltä teeltä paljon. Se on kotimaisen teetalon Nordqvistin Joulutee.

Se on Assam-Ceylon-teetä, joka on maustettu kanelilla, kardemummalla, neilikalla, inkiväärillä ja rommilla. Resepti on siis prikulleen sama kuin edellisellä Pentikin myymällä teellä, jota Nordqvist myös valmistaa.

Se saa raadilta jopa kehuja.
- Väri on hyvä, tuoksu on miellyttävä… Ja sitten vähän hunajaa tuohon niin sitten se olisi ihan…
- Että sittenkö sen saisi menemään alas? Nowak nauraa.

Ja sitten tuloksiin.

Parhaan värin pokaalin vie Pentikin Joulutee. Se saa lähes viisi pistettä viidestä. Samalla reseptillä tehty Nordqvistin Joulutee ylettää melkein samaa. Sameat pussiteet ovat viimeisinä.

Jouluteen väri

tuote pisteet
1. Pentik 4,7
2. Nordqvist 4,3
3. Forsman 3,7
4. Robert’s Coffee 3,7
5. Salus-Haus 2
6. Celestial Seasonings 1,3

Paras tuoksu on sokkotestissä Nordqvistillä. Sekin kuitenkin jää vain hieman yli kolmeen pisteeseen.

Jouluteen tuoksu

tuote pisteet
1. Nordqvist 3,3
2. Pentik 3
3. Forsman 2,7
4. Robert’s Coffee 2,7
5. Salus-Haus 2
6. Celestial Seasonings 1,7

Maussa Nordqvist voittaa, toinen kotimainen Forsman kiilaa kakkoseksi. Vanhentuneeksi epäilty Pentikin tee jakaa jumbosijan toisen pussiteen kanssa.

Jouluteen maku

tuote pisteet
1. Nordqvist 3,3
2. Forsman 2,3
3. Salus-Haus 2
4. Robert’s Coffee 1,7
5. Celestial Seasonings 1,3
6. Pentik 1,3

Kokonaiskisan vie Nordqvist, joka on myös testin halvin tuote. Sitä saa kilon reilusti alle kolmellakympillä. Kalleimpia ovat ulkomaiset pussiteet, joissa saattaa maksaa myös luonnonmukaisuus. Luontaistuotevalmistaja Salus-Hausin Nikolaus-teen 165 euron kilohinta on kuitenkin huomattavan korkea, varsinkin jos hinnan suhteuttaa sen testimenestykseen.

Jouluteet
Testin lopputulos

tuote pisteet hinta
1. Nordqvist 3,7 26,7 e/kg
2. Pentik 3 49 e/kg
3. Forsman 2,9 41,7 e/kg
4. Robert’s Coffee 2,7 34 e/kg
5. Salus-Haus 2 165 e/kg
6. Celestial Seasonings 1,4 80,3 e/kg

- Tässä taas nähtiin, että teen tuoksu ei kerro vielä juuri mitään sen mausta. Eli tuossa oli muutama tee, jotka tuoksuivat hyvältä, mutta maistuivat paljon pahemmilta, Nihtinen summaa testiä.

Teetuntijoiden mielestä myös tavallinen musta tee kelpaa joulupöytään.
- Ja sitten toisaalta, kun ollaan joulupöydässä joulutonttukravatti kaulassa ja jouluaiheiset sukat ja joulupukkibokserit jalassa ja on syöty jouluruokia ja joulujälkiruokia, niin tarvitaanko siihen enää jouluteetä sitten? Minun mielestäni jokin hieno, maustamaton tee sopisi paljon paremmin joulupöytään. Se kruunaisi sen aterian, Nihtinen sanoo.

Katri Porttinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.