Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Koiravakuutuksissa huomattavia eroja

rotukoira (copyright YLE/videokuvaa)Kennelliiton arvion mukaan Suomessa on noin 550 000 koiraa, joista joka viidennellä on koiravakuutus. Suuntaus on ollut se, että yhä useampi valitsee karvaiselle kaverilleen vakuutuksen. Kysyntään on siis vastattu.

Eri vakuutusyhtiöiden tarjoamien koiravakuutusten vertailu on kuitenkin niin uuvuttavaa puuhaa, että moni lemmikin omistaja kompastuu vakuutusviidakossa jo alkumetreillä.
Selvitimme kahden vakuuttamattoman koiran osalta, kannattaako näille kahdelle karvaturrille hankkia turvaksi vakuutusta. Toinen koiristamme on 5-vuotias saksanpaimenkoira Ronja ja toinen 1-vuotias, monirotuinen Pipa.

Ronjan ostohinta oli 800 euroa, kun taas koirien turvakoti Tassulasta hankittu Pipa maksoi 160 euroa. Ostohinta on merkityksellinen, sillä vakuutusmaksut määräytyvät useimmiten koiran arvon mukaan.

Koiravakuutusten vertailu on haasteellista, jos mahdollistakaan. Työ helpottuu, kun vakuutusta miettii kokonaisvaltaisesti. Koirille on mahdollista saada muun muassa henki- ja eläinlääkärikuluvakuutuksia, tosin yleisin vaihtoehto on näiden kahden yhdistelmä. Pelkkä lääkärikuluvakuutuskin on kasvattanut hurjasti suosiotaan.

Vakuutusta ottaessa kannattaa tutkia tarkoin, mitä se korvaa ja mitä ei. Onko hoitokuluissa ylärajaa, toimiiko maksukattona koiran ostohinta ja korvaako esimerkiksi eläinlääkärikuluja kattava vakuutus vain osan kustannuksista vai koko laskun?
Koiravakuutukset sisältävät ehtoja, rajoituksia, poikkeuksia ja omavastuuosuuksia. On siis syytä olla tarkkana.

Vaikka koiravakuutukset ovatkin suhteellisen kalliita, niiden menekki on kasvanut vauhdikkaasti. Monille koira on perheenjäsen, jolle toivotaan parasta mahdollista hoitoa. Yhtä lailla eläinlääkärissä käynti on kallista, ja loppulasku saattaa yllättää kokeneenkin koiranomistajan.

Myös vakuutusyhtiöt ovat heränneet siihen, että koiranomistajia kannattaa palvella. Koiriin satsataan yhä enemmän – se näkyy vakuutuskirjon lisääntymisenä. Nyt tarjolla on yhä enemmän räätälöityjä erikoisvakuutuksia.

Osa vakuutusyhtiöistä ei myy erikseen koiravakuutusta, vaan se on sidottu esimerkiksi kotivakuutuksen yhteyteen. Silloin kannattaa huomioida myös keskittämisestä koituvat alennukset. Vain isoimmat vakuutusyhtiöt If, Pohjola ja Tapiola myyvät koiravakuutuksia erikseen.

Myös koiran rotu on oleellinen asia hintavertailussa. Isoimmat yhtiöt arvottavatkin koirat rodun sairastilastojen mukaan. Eli mitä enemmän rodulla on sairauksia, sitä enemmän vakuutusmaksut keventävät kukkaroa. Koiran rotuvalinta voikin kaksinkertaistaa vakuutusmaksun. Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät Kennelliiton jäsenille alennuksia.

koirat (copyright YLE/videokuvaa)Kilpailuttaminen ja vakuutustarjousten pyytäminen kannattaa. Ikäviltä yllätyksiltäkin voi välttyä, kun tutustuu vakuutusehtoihin huolellisesti. Se maksaa vaivan. Yhtälö halvasta, kaiken korvaavasta koiravakuutuksesta on katteeton lupaus eikä sellaista ole olemassa.

Saksanpaimenkoira Ronjan ja sekarotuisen Pipan vaihtoehdot koiravakuutuksissa:

Lähivakuutus

Rotukoira
Lähivakuutus tarjoaa kolme erilaista vakuutusmuotoa: suppean, perus- ja laajan turvatason. Suppea turvataso maksaisi saksanpaimenkoira Ronjan omistajalle 18 euroa. Se korvaa koiran tapaturmaisen kuoleman. Vakuutus ei sisällä omavastuuta ja korvauskattona toimii eläimen vakuutusmäärä.
Perusturvataso maksaisi 50 euroa ja laajin turvataso 130 euroa, jolloin korvauskatto eläinlääkärikuluille on 400. Kallein vaihtoehto on 160 euroa maksava vakuutus, jonka korvauskatto on 800 euroa.

Sekarotuinen
Sekarotuiselle Pipalle tarjotaan Lähivakuutuksesta pelkästään kahta vakuutusta: suppea turvataso maksaisi 11,60 euroa ja perusturvataso 18 euroa. Laajaa turvatasoa Lähivakuutus ei suosittele näin pienen vakuutusmäärän koiralle, koska eläinlääkärikuluja korvataan vakuutuskauden aikana korkeintaan vakuutusmäärän verran eli 160 euroa.

Pohjantähti

Rotukoira
Pohjantähden koiravakuutuksen saa vain kotivakuutuksen yhteyteen. Saksanpaimenkoira-Ronjan osalta perusvakuutusmaksu korvaisi tapaturmaisen kuoleman ja hoitokulut, sekä katoamisen, vuosimaksu 57 euroa. Lisäksi sairauden aiheuttama kuolema ja hoitokulut maksaisi yhteensä 209 euroa. Vakuutusmäärä voi olla ostohinta tai esimerkiksi
kilpailumenestykseen perustuva arvo.

Sekarotuinen
Sekarotuisen Pipan osalta vakuutusmaksu on huomattavasti alhaisempi: tapaturmainen kuolema, hoitokulut sekä katoaminen maksaisi 14 euroa vuodessa. Lisäksi sairauden aiheuttama kuolema ja hoitokulut yhteensä 42 euroa.

Koiran aiheuttamat vahingonkorvauslakiin perustuvat vastuuvahingot korvataan kotivakuutuksesta, jota on mahdollisuus laajentaa kattamaan myös muut koiran ulkopuoliselle aiheuttamat vahingot.

Pohjola

Rotukoira
800 euron arvoisen Ronja-saksanpaimenkoiran eläinvakuutus olisi Pohjolassa 83,09 euroa ja jos siihen lisätään hoitokuluvakuutus, jonka omavastuuosuus on 25 %, kuitenkin vähintään 60 euroa, maksaa hoitokuluvakuutus 207,34 euroa vuodessa. Siis yhteensä 290,43 euroa.

Sekarotuinen
Sekarotuisen Pipan osalta eläinvakuutus on 20,22 euroa ja jos haluaa hoitokuluvakuutuksen, se maksaa 44,31 euroa, kun omavastuu on 25 % kuluista ja vähintään 60 euroa. Siis yhteensä 64,53 euroa.

Eläinvastuuvakuutus taas korvaa eläimen ulkopuolisille aiheuttamia henkilö- ja esinevahinkoja. Se maksaa vuodessa kaikille roduille 3,70 euroa.

Jos koiraa ei vakuuteta erikseen, mutta kotivakuutus on Pohjolassa, on koira vakuutettuna tapaturmaisen kuoleman varalta ilman eri maksua, sillä koira sisältyy koti-irtaimiston vakuutukseen.

Lisäksi koirille on tarjolla hyötykäyttövakuutus sekä pentuevakuutus.

If
If tarjoaa kotivakuutuksensa yhteyteen kolme turvatasoa tapaturmaisen kuoleman varalta, johon voi lisätä turvan sairauden aiheuttaman kuoleman varalta ja kolmas vaihtoehto on edellä mainitut plus hoitokulut.

Turva hoitokulujen varalta, enimmäiskorvausmäärä on 1 700 euroa vakuutuskauden aikana. Omavastuu vakuutuskauden aikana on 84 euroa, lisäksi sen ylimenevistä kustannuksista 25 %.

Koiraa vakuuttaessa kannattaa ottaa huomioon koiran arvo etenkin metsästys- tai näyttelykoiralle turvaa otettaessa. Arvoa voi myös vakuutussopimuksen aikana muuttaa.

Rotukoira
Ronja-sakemannin osalta ensimmäinen ja kevein vaihtoehto maksaisi 18,71 euroa, seuraava
40,89 euroa ja turva hoitokulujen varalta 150,43 euroa. Kaikki turvat yhdistettynä loppusumma tekevät 210,03 euroa.

Sekarotuinen
Pipan vakuutus maksaisi 8,59 euroa, toinen vaihtoehto 18,21 euroa ja hoitokulut kattava vakuutus 103,52 euroa. Yhteisvakuutus maksaisi näin ollen 130,32 euroa.

Koiran perheen ulkopuoliselle aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot korvataan yksityishenkilön vastuuvakuutuksesta.

Veritas

Perusvakuutus maksaa saksanpaimenkoiran omistajalle 68 euroa ja sekarotuinen Pipa 13,60 euroa vuodessa. Molempien perusvakuutusten omavastuu on 0 euroa.

Tapiola

Rotukoira
Saksan paimenkoiralle Ronjan henkivakuutus maksaa vuodessa 43,20 euroa ja eläinlääkärikuluvakuutus Tapiolan pienemmällä omavastuulla 34 euroa + 25 % / vahinko 132,78 euroa. Jos vakuutukset yhdistää, maksaa se vuodessa 175,98 euroa.

Tapiolasta löytyy myös ainutlaatuinen elinikäinen eläinlääkärikuluvakuutus ja suorakorvauspalvelu, jolloin suorakorvaus sopimuksen tehneellä eläinlääkäriasemalla asiakas maksaa vain omavastuuosuuden korvattavasta hoidosta, Tapiola maksaa omavastuun ylimenevän osan suoraan eläinlääkäriasemalle arkisin klo 8-20 .

Sekarotuinen
Vuoden ikäiselle sekarotuiselle saa samanlaiset vakuutukset pulittamalla 169,06 euroa.

Molemmille voi ottaa myös lisäksi elinikäisen vastuuvakuutuksen, joka kattaa koiran ulkopuolisille aiheuttamia esine- ja henkilövahinkoja. Vastuuvakuutuksen hinta on 16,82 euroa.

Turva

Turva tarjoaa koirille perusvakuutuksena kuolemanvaravakuutuksen Lemmikkiturvan. Lemmikkiturvaan voi liittää lisävakuutuksena koiran hoitokuluvakuutuksen Lemmikkiturva Plussan. Molemmat vakuutukset tehdään aina kotivakuutuksen yhteyteen.

Rotukoira
Saksanpaimenkoira-Ronjalle lemmikkiturva maksaisi 67,20 euroa ja Lemmikkiturva Plus 80 euroa.

Sekarotuiselle Pipalle ei tästä vakuutusyhtiöstä saa vakuutusta.

Fennia

Fennia tarjoaa kotivakuutus-asiakkaille suppeaa eläinvakuutusta ja laajempaa sairauskuluvakuutus. Suppea eläinvakuutus korvaa tapaturmaisen kuoleman, eläin lopettamisen tapaturman vuoksi ja katoamisen. Eläimen sairauskuluvakuutus korvaa edellä mainitut osat sekä tapaturmasta tai sairaudesta aiheutuneet eläinlääkäri kulut.

Rotukoira
Saksanpaimenkoira-Ronjalle suppea eläinvakuutus maksaa 69,27 euroa ja eläimen sairauskuluvakuutuksena 121,23 euroa.

Sekarotuinen
Sekarotuisen eläinvakuutus taas maksaa 13,85 euroa ja eläimen sairauskuluvakuutuksena 74,73 euroa.

Hannamari Rinne / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.