Monessa suomalaisessa kodissa asustaa huonekalu, jonka alkuperäinen koti on tropiikissa. Pohjolaan ne maahantuodaan Aasiasta, esimerkiksi Thaimaasta, Vietnamista ja Malesiasta.
Puulajeja on kymmeniä, esimerkiksi akaasia, mango, tiikki, mahonki, ruusupuu, santelipuu, kumipuu, apinanleipäpuu sekä kasveista tehtyjä huonekaluja kuten bambu, rottinki ja vesihyasintti.
Skandinaavinen koti saa näistä eksoottiselta näyttävistä huonekaluista mukavan ripauksen tropiikkia ja ne näyttävät kauniilta pohjoisissa kodeissamme, mutta puu saattaa haljeta ja vääntyä suuren ilmankosteuseron takia.
Ulla Tiesmäki tuo maahan trooppisia puuhuonekaluja ja tietää suomalaisten ihastuvan eksoottisiin ja kauniisti muotoiltuihin huonekaluihin.
- Ei se välttämättä oo se puu mikä niissä kiinnostaa vaan kyllä se on tämä muotoilu, joka on ihan eri tyyppistä.
- Se on lähinnä asiakkaan mieltymyksistä lähtöisin koko tämä suuri buumi mikä maailmalla vallitsee, sanoo Reine Karlsson IKEA:sta.
Keskuslämmitys ja tropiikki – puun kaksi kotia
Trooppisia puulajeja käytetään niin sisä- kuin ulkokalusteidenkin valmistuksessa. Ulkokalusteet pärjäävät hyvin maamme kosteissa kesissä, mutta keskuslämmitetyissä kodeissa on ilmennyt ongelmia
- No kyllä niissä sellaista tiettyä halkeamista aina tapahtuu, kyllä se on oikeastaan se suurin ongelma niissä, kertoo Kristiina Tammivuori, joka maahantuo thaimaalaisia huonekaluja Pineapple-liikkeeseensä.
Tammivuori kertoo suurimmaksi syyksi halkeiluun ilmankosteuseron. Kun puu on tropiikissa tottunut kasvamaan lähes 100% ilmankosteudessa, niin skandinaaviseen kotiin tuotaessa se kokee shokin, joutuessaan tottumaan kuivaan huoneilmaan. Puu kuivuu ja alkaa halkeilla, ellei sitä lähtömaassa ole kuivattu erittäin huolellisesti ja moneen kertaan.
Puu halkeilee ja vetäytyy
- Sanotaan jos siinä on lakkapinta niin se saattaa lähteä ropisemaan siitä tai sitten ihan kunnon halkeilu, jossain ohuemmassa puupinnassa saattaa ihan kuulua semmonen pamaus että se poksahtaa, Tammivuori valottaa.
Suurimmat halkeilut tapahtuvat yleensä kahden ensimmäisen viikon aikana maahantuonnista. Oston yhteydessä kannattaa kysyä, koska kyseinen huonekalu on tuotu suomeen. Jos se on ollut suomessa jo useita kuukausia, ovat pahimmat halkeamiset ehtineet tapahtua. Tosin, puu voi haljeta elinaikanansa koska tahansa, jos ilmankosteus muuttuu.
- On niin kummallinen juttu et kun se on elävä materiaali se puu, niin kun tulee kosteempi ilta niin se saattaa jopa mennä takaisin kiinni, Tammivuori kertoo.
Vuodenajallakin on väliä. Kesällä maahantuodut huonekalut halkeilevat vähiten, sillä silloin kosteus- ja lämpötilaero tropiikkiin on pienempi kuin talvella. Sadekauden vallitessa ei tropiikista puolestaan kannata tuoda huonekaluja pohjolaan.
Kuinka käsitellä trooppista puuhuonekalua kotona?
Trooppisen huonekalun sijoittelu kotona on tärkeää, ettei huonekaluun ilmesty lisää halkeilua. Kosteaan ja lämpimään tottunut puu on esimerkiksi kuuman patterin vieressä aivan väärässä paikassa. Se kuivattaa puuta entisestään ja lisää halkeamia saattaa syntyä.
Kaikkea puuta on tärkeä öljytä. Pellavaöljy on hyvä sisäkalusteisiin, ulkokalusteisiin sitä ei suositella, koska siinä ei ole ulkohuonekalujen tarvitsemaa homeen ja lahoamisen estoa.
- Ulkokalusteet tulisi ainakin kerran vuodessa puhdistaa, pestä ja öljytä niille sopivalla öljyllä, niin ne kestävät kauemmin, sanoo Reine Karlsson IKEA:sta.
Rottinkia, bambua ja vesihyasinttia kannattaa suihkia sumutepullolla etenkin punoskohdista kahdesti vuodessa ja kuivata sen jälkeen talouspaperilla. Kaikki trooppinen puu viihtyy hyvin etenkin pesuhuonetiloissa sekä esimerkiksi lasitetuilla parvekkeilla, sillä siellä on jatkuvasti kosteaa.
Ostaessasi trooppista puuta…
…kannattaa huonekalun hoito-ohjeiden lisäksi tiedustella puun alkuperää ja uhanalaisuutta sekä tuleeko se plantaasilta vai luonnonmetsästä. Varmista myös, onko kaadetulla puulla metsää suojeleva FSC-sertifikaatti.
Usein kauppiaan on kuitenkin mahdoton tietää, onko puu kaadettu alueella, jossa luonto sen kestää. Ja kestääkö itse huonekalu keskuslämmityksessä, sitä on mahdoton ennustaa.
Noora Vanhanen/ TV1 Kuningaskuluttaja