Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Eksoottiset puulaadut näyttävät kotona kauniilta, mutta saattavat halkeilla kuivassa keskuslämmityksessä

sohvapöydät(copyright YLE/videokuvaa)Monessa suomalaisessa kodissa asustaa huonekalu, jonka alkuperäinen koti on tropiikissa. Pohjolaan ne maahantuodaan Aasiasta, esimerkiksi Thaimaasta, Vietnamista ja Malesiasta.

Puulajeja on kymmeniä, esimerkiksi akaasia, mango, tiikki, mahonki, ruusupuu, santelipuu, kumipuu, apinanleipäpuu sekä kasveista tehtyjä huonekaluja kuten bambu, rottinki ja vesihyasintti.

Skandinaavinen koti saa näistä eksoottiselta näyttävistä huonekaluista mukavan ripauksen tropiikkia ja ne näyttävät kauniilta pohjoisissa kodeissamme, mutta puu saattaa haljeta ja vääntyä suuren ilmankosteuseron takia.

Ulla Tiesmäki tuo maahan trooppisia puuhuonekaluja ja tietää suomalaisten ihastuvan eksoottisiin ja kauniisti muotoiltuihin huonekaluihin.
- Ei se välttämättä oo se puu mikä niissä kiinnostaa vaan kyllä se on tämä muotoilu, joka on ihan eri tyyppistä.
- Se on lähinnä asiakkaan mieltymyksistä lähtöisin koko tämä suuri buumi mikä maailmalla vallitsee, sanoo Reine Karlsson IKEA:sta.

Keskuslämmitys ja tropiikki – puun kaksi kotia

Trooppisia puulajeja käytetään niin sisä- kuin ulkokalusteidenkin valmistuksessa. Ulkokalusteet pärjäävät hyvin maamme kosteissa kesissä, mutta keskuslämmitetyissä kodeissa on ilmennyt ongelmia
- No kyllä niissä sellaista tiettyä halkeamista aina tapahtuu, kyllä se on oikeastaan se suurin ongelma niissä, kertoo Kristiina Tammivuori, joka maahantuo thaimaalaisia huonekaluja Pineapple-liikkeeseensä.

Tammivuori kertoo suurimmaksi syyksi halkeiluun ilmankosteuseron. Kun puu on tropiikissa tottunut kasvamaan lähes 100% ilmankosteudessa, niin skandinaaviseen kotiin tuotaessa se kokee shokin, joutuessaan tottumaan kuivaan huoneilmaan. Puu kuivuu ja alkaa halkeilla, ellei sitä lähtömaassa ole kuivattu erittäin huolellisesti ja moneen kertaan.

Puu halkeilee ja vetäytyy

- Sanotaan jos siinä on lakkapinta niin se saattaa lähteä ropisemaan siitä tai sitten ihan kunnon halkeilu, jossain ohuemmassa puupinnassa saattaa ihan kuulua semmonen pamaus että se poksahtaa, Tammivuori valottaa.

halkeama puupöydässä(copyright YLE/videokuvaa)Suurimmat halkeilut tapahtuvat yleensä kahden ensimmäisen viikon aikana maahantuonnista. Oston yhteydessä kannattaa kysyä, koska kyseinen huonekalu on tuotu suomeen. Jos se on ollut suomessa jo useita kuukausia, ovat pahimmat halkeamiset ehtineet tapahtua. Tosin, puu voi haljeta elinaikanansa koska tahansa, jos ilmankosteus muuttuu.
- On niin kummallinen juttu et kun se on elävä materiaali se puu, niin kun tulee kosteempi ilta niin se saattaa jopa mennä takaisin kiinni, Tammivuori kertoo.

Vuodenajallakin on väliä. Kesällä maahantuodut huonekalut halkeilevat vähiten, sillä silloin kosteus- ja lämpötilaero tropiikkiin on pienempi kuin talvella. Sadekauden vallitessa ei tropiikista puolestaan kannata tuoda huonekaluja pohjolaan.

Kuinka käsitellä trooppista puuhuonekalua kotona?

Trooppisen huonekalun sijoittelu kotona on tärkeää, ettei huonekaluun ilmesty lisää halkeilua. Kosteaan ja lämpimään tottunut puu on esimerkiksi kuuman patterin vieressä aivan väärässä paikassa. Se kuivattaa puuta entisestään ja lisää halkeamia saattaa syntyä.

Kaikkea puuta on tärkeä öljytä. Pellavaöljy on hyvä sisäkalusteisiin, ulkokalusteisiin sitä ei suositella, koska siinä ei ole ulkohuonekalujen tarvitsemaa homeen ja lahoamisen estoa.
- Ulkokalusteet tulisi ainakin kerran vuodessa puhdistaa, pestä ja öljytä niille sopivalla öljyllä, niin ne kestävät kauemmin, sanoo Reine Karlsson IKEA:sta.

Rottinkia, bambua ja vesihyasinttia kannattaa suihkia sumutepullolla etenkin punoskohdista kahdesti vuodessa ja kuivata sen jälkeen talouspaperilla. Kaikki trooppinen puu viihtyy hyvin etenkin pesuhuonetiloissa sekä esimerkiksi lasitetuilla parvekkeilla, sillä siellä on jatkuvasti kosteaa.

Ostaessasi trooppista puuta…

…kannattaa huonekalun hoito-ohjeiden lisäksi tiedustella puun alkuperää ja uhanalaisuutta sekä tuleeko se plantaasilta vai luonnonmetsästä. Varmista myös, onko kaadetulla puulla metsää suojeleva FSC-sertifikaatti.
Usein kauppiaan on kuitenkin mahdoton tietää, onko puu kaadettu alueella, jossa luonto sen kestää. Ja kestääkö itse huonekalu keskuslämmityksessä, sitä on mahdoton ennustaa.

Noora Vanhanen/ TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.