Hyppää pääsisältöön

Autonkuljettaja

Erdi on aina halunnut tien päälle. Sarjassa seurataan viikon ajan opintonsa aloittaneen Erdin viikkoa alan töissä. Perehdytään logistiikka-alan opintoihin kuorma-autonkuljettajan ammatin kautta. Saadaan myös tietoa autonkuljettajan roolista logistiikan valtatiellä.

Millaista autonkuljettajan työ on

Helsingin tekniikan alan oppilaitos Heltechin logistiikkaosaston johtaja Perttu Vuorenmaa kertoo alan opinnoista. Jos haluaa vaikka työnjohtotehtäviin, voi ammattitutkinnon jälkeen jatkaa ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä autonkuljettajia tarvitaan runsaasti, koska suuret ikäluokat ovat poistumassa ja EU-direktiivit tulevat kiristämään autonkuljettajan ammattiin pääsyä. Tulevaisuudessa kuljettajan työ ei ainakaan vähene. On arvioitu, että vuoteen 2010 mennessä kuljetusten tarve Suomessa kasvaa noin neljänneksellä.

Helsinkiläinen 16-vuotias Erdi Kurt on juuri aloittanut autonkuljettajan opinnot. Helsingin tekniikan alan oppilaitos Heltechin logistiikkaosaston johtaja Perttu Vuorenmaa kertoo, että autonkuljettajan ammatti on hyvin itsenäinen. Hän suunnittelee ja toteuttaa työnsä itse. Erdi kertoo lähteneensä opiskelemaan alaa, koska työssä matkustetaan paljon. Vuorenmaan mukaan opiskelijoiden yleisin ennakkoluulo on se, että työ on kokonaan ajamista. Erdin uravalintaa koetellaan, kun hänet laitetaan viikoksi alan oikeisiin töihin tien päälle.

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Sarjaa on esitetty televisiossa vuosina 2005–2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?