Hyppää pääsisältöön

Lähihoitaja/vanhustyö

Artikkeli kertoo lähihoitajan opinnot ammattikoulussa aloittaneen Ella Enteen työharjoitteluviikosta dementiakoti Villa Tapiolassa ja siitä, säilyykö Ellan motivaatio valitsemaansa alaa kohtaan.

Millaista lähihoitajan työ on

Espoon seudun ammattiopiston Omnian opinto-ohjaaja Ritva Ojala kertoo, että lähihoitajan ammatti on työskentelyä eri-ikäisten ihmisten kanssa. Villa Tapiolan toimitusjohtaja Tuula Laulajan mukaan vanhustyön lähihoitajan ammatti on monipuolinen, kokonaisvaltainen ja antoisa. Hyvä lähihoitaja osaa ottaa asiakkaansa kokonaisvaltaisesti: huolehtia fyysisestä, sosiaalisesta ja psyykkisestä puolesta. Omnian rehtori Sirkka Wimanin mukaan opiskelijoiden ennakkoluuloja voivat olla, että he kuvittelevat työn olevan hyvin rutiininomaista.

Espoolainen 16-vuotias Ella Enne on ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelija Espoon seudun ammattiopistossa Omniassa. Uravalintaa koetellaan, kun Ella laitetaan viikoksi alan oikeisiin töihin dementiakoti Villa Tapiolaan Espooseen.

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Sarjaa on esitetty televisiossa vuosina 2005–2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.