Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lelukemiaa

Henni ottaa pallon (copyright YLE/videokuvaa)

Leikkikalujen määrä vain kasvaa lastenhuoneissa. Yllätyksellistä on, että viranomaisetkaan eivät valvo kaikkea systemaattisesti. Tullilaboratorio testaa vain kolmansista maista tuodut lelut, kun taas EU:n kautta tulevat lelut kuuluvat Kuluttajaviraston vastuulle.

Siellä valvotaan lelutuontia pistokokein ja lainsäädännöllisesti, mutta varsinaista kemiallisten aineiden tarkastusta ei juurikaan tehdä. Paljonpuhuttu EU:n kemiallisten aineiden rekisteröintisäädäntö Reach ei myöskään ulotu leluihin asti.

Nykyisellään leluista voi löytyä raskasmetalleja. Ja esimerkiksi hajusteita ei tarvitse merkitä lainkaan, jos kyseessä ei ole kosmetiikkalain alainen lelumeikkisetti.

Jatkuvasti paisuva leluvirta lastenhuoneeseen tuo siis mukanaan samalla yhä kasvavan määrän uusia kemiallisia ja synteettisiä aineita. Koulun kemianopinnoilla ei enää pärjää, jos haluaa ottaa selvää lapsensa huoneen tavaroiden kemiallisista aineista tai alkuperästä.

henni leikkii tohtoria (copyright YLE/videokuvaa)

Helsinkiläisessä Brunin perheessä kolmivuotiaan Hennin huoneessa on arvioilta pari sataa lelua, vaikka äiti Nicola onkin yrittänyt rajoittaa tavaramäärää. Perhe yrittää myös katsoa, ettei Hennille tulisi terveydelle haitallisia leluja tai ylettömästi krääsää. Hampurilaisketjujen muovileluja ei Hennillä olekaan. Silti joulunakin tuli niin paljon paketteja, että kaikkia ei jaksettu avata aattona. Nicola Brun myöntää, ettei tiedä lelujen sisältämistä aineista paljoakaan:

- En itse asiassa tiedä juuri mitään siitä, hän sanoo ja lisää, ettei ole tullut ajatelleeksi asiaa – eikä siitä ole koskaan puhuttu esimerkiksi tarhassakaan. Ainoastaan joskus on tullut tietoa lehdistöstä:

leikkiä (copyright YLE/videokuvaa)

- No se, mitä tulee mieleen on, että joskus lukee, että kuluttajavirasto on poistanut jonkun lelun pois markkinoilta, ja sitten tulee mieleen, että paljonkohan on näitä tapauksia, joista ei saa tietää.

Kuningaskuluttaja poimi mukaansa muutaman Hennin lelun; nallen, pupuavainperän, metallikattilan, muovisen lääkärivasaran ja pehmeän muovipallon. Lelut vietiin viranomaisille katsottavaksi.

Tullilaboratoriossa löytyi liikaa lyijyä

Tullilaboratorio on Suomen ainoa virallinen laboratorio, jossa tutkitaan tuontilelujen sisältöä. Suoraan Suomeen tuotavat lelut tulevat tutkimuksiin joko maahantuojilta tai viranomaisten tekemien pistokokeiden kautta. EU:n kautta tulevia leluja ei valvota tullissa, koska ne ovat osa yhteisön sisämarkkinoita. Suurin osa kolmansista maista tulevista leluista tulee tänä päivänä Kiinasta.
Tullilaboratorion jaostonjohtaja Leena Partanen, joka on 30 vuotta tutkinut lelujen laatua, sanoo, että periaatteessa lelujen laatu on parantunut, ja Kiinastakin tulee paljon hyviä tuotteita. Mutta toisaalta kemia kehittyy koko ajan.

Partasen mukaan leluissa esiintyy kemiallisia aineita eri tavoin:

- Maalit ja liuottimet, joita on esimerkiksi rakennussarjoissa, lasketaan leluiksi sellaisenaan – pehmeissä PVC -muovileluissa on puolestaan kemiallisia pehmennysaineita – ftalaatteja. Toisinaan kemiallinen aine on mukaan päässyt vaarallinen epäpuhtaus.

- Näiden kaikkien kemikaalien joukossa voi olla tällaisia ei-toivottuja epäpuhtauksia…yllätyksellisintä… sopisi ehkä viemäriputkien valmistamiseen, Partanen toteaa.

Eri veritutkimuksissa, kuten WWF:n tekemässä sukupolvikartoituksessa on todettu lasten ja nuorten verestä satoja kemiallisia aineita ja kertymiä, joita ei ole samassa mittakaavassa heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa veressä. Partanen sanoo, että lelut ovat yksi sellainen lähde. Siksi laboratoriossa tutkitaan standarditutkimuksissa muun muassa kahdeksan raskasmetallia: lyijy, kadmium , barium, kromi, arseeni eli arsenikki, antimoni, seleeni ja elohopea.

pallo (copyright YLE/videokuvaa)

- Kun ajattelee esimerkiksi lyijyä ja arseenia – kamalia myrkkyjä, ei niitä saisi leluissa olla. Mutta kyllä niitä aina löytyy. Tälläkin viikolla löytyi leluja, joissa oli suuria lyijypitoisuuksia! Partanen kertoo toimittajalle.

Tällä viikolla löydettiin erään farmilelusetin maaleista lyijyä yli 2000 mg/ lelukilo – mikä on reilusti yli sallitun 90 mg/lelukilo. Lyijystä luovuttiin esimerkiksi veneiden pohjamaaleissa jo 70 –luvulla, koska lyijy tukehduttaa solujen hapenottokyvyn ja on vaarallinen aine ihmiselle ja ympäristölle. Silti leluista löytyy yhä lyijyä – joka voi joutua lelua nuolevan lapsen ruoansulatusjärjestelmään. Raskasmetallit aiheuttavat muun muassa syöpää, hormonihäiriöitä ja perimäominaisuuksien häiriöitä.

Haisevat lelut

Suomi on ollut edelläkävijämaa, meillä on tutkittu orgaaniset kemialliset aineet kuten ftalaatit ja fenolit sekä liuottimet leluissa jo ennen EU –aikaa ja meillä on raja-arvot niille. Mutta meilläkään ei vaadita rajoituksia tai merkintöjä lelujen hajusteille, jos ne eivät ole lelumeikkiseteissä ja näin kuulu kosmetiikkalain alaisuuteen. Monissa maissa suositaan taas hajusteita leluissa. On esimerkiksi vaniljan hajuisia pehmoleluja, mikä teettää lisää työtä täällä tullilaboratoriossa. Nykyisellään hajusteet ja niiden merkintä ovat valmistajien vastuulla.

-Tulee soittoja kuluttajilta, että koko lastenhuone haisee. Pitäisi olla merkintä, jotta kuluttajat voivat tehdä valintoja jo ostaessaan, Partanen sanoo.

Kuluttajat-Konsumenterna r.y. osallistui reilu vuosi sitten eurooppalaiseen tutkimukseen, jossa kerättiin lelut kymmenestä eri maasta ja tutkittiin niiden sisältämät kemialliset aineet. Erikoistoimittaja Anne Paalo suoritti Suomen osuuden ja kertoo, että mukana olleissa tuotteissa, kuten tyttöjen fantasia-asussa ja nallessa oli vaarallisia palonestoaineita. Testaus suoritettiin Tanskan kuluttajaviraston laboratoriossa ja tulokset julkaistiin Tanskan Test – lehdessä syksyllä 2004.

leluja (copyright YLE/videokuvaa)

Bromatut palonestoaineet kerääntyvät elimistöön. Vaikka ne eivät lähtökohtaisesti ole kovin vaarallisia kemiallisia aineita, niin emme tiedä mitään niiden pitkäaikaisvaikutuksista, Paalo kertoo.

Tutkimuksissa yksivuotiaalla on seitsemän kertaa enemmän bromattuja palonestoaineita veressään kuin hänen isällään, Paalo kertoo. Näitä aineita löytyy ennen kaikkea elektronisista leluista, jotka kuumenevat, ja nalleista. Voikin olla aiheellista miettiä, kannattaako antaa lapsensa nukkua oudolta haiseva nalle päänsä vierellä tyynyllä koko yön.

Vastuu on valmistajilla

Valmistajalla on vastuu siitä, että lelu täyttää leluille asetettujen määräysten vaatimukset. Tuolloin lelussa tulee olla CE – merkintä. Kuluttajavirasto on valvontavirasto, mutta lelujen turvallisuudesta vastaavat yritykset, jotka tuottavat, edustavat ja maahantuovat leluja. Myrkkyjen tutkiminen on kuitenkin hankalaa Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusosaston johtajan Tomi Louneman mukaan:

- Kemikaalisia aineita on vaikeaa todeta, kun eivät haise, näy tai maistu, eikä niitä saa esiin ilman kunnollisia laboratoriotutkimuksia – ja hyvin usein siellä on mukana jotain aineita, mutta kyse on siitä –onko se aine kielletty aine.

Eli myrkky ja kielletty aine ei välttämättä ole sama asia.

Louneman mukaan Reach ei leluihin vaikuta ennen kuin pitkän ajan kuluttua, sillä Reach koskee kemiallisten aineiden tuottajia pikemminkin kuin valmiiden tuotteiden maahantuojia. Lisäksi menee aikansa, ennen kuin Reachin vaatimat rekisteröintilistat vaarallisista aineista saadaan valmiiksi. Nykyinen lainsäädäntö on Kuluttajaviraston mukaan riittävä, mutta silti pistokokeissa löytyy aina yrityksiä, jotka eivät kanna vastuutaan. Tuolloin tavara poistetaan kaupan hyllyiltä ja toisinaan jo myytyjä leluja kuulutellaan lehtien ilmoituksilla takaisin.

Vanhemmilta vaaditaan siis tulevaisuudessa yhä suurempaa omaa aktiivisuutta jatkuvasti kasvavan leluvirran käsittelemiseen. Ja voihan sitä tietysti rajoittaa lasten huoneen lelumäärää…

Muuten, Hennin lelujen kemiallisia aineita ei nyt sitten tämän jutun puitteissa kuitenkaan tutkittu. Ne olisi silloin rikottu ja tutkittu perinpohjin, emmekä viitsineet tuottaa Hennille televisiossa shokkia.

Johanna Parikka Altenstedt / TV1 kuningaskuluttaja

Lisätietoa:

www.kuluttajat-konsumenterna.fi

www.kuluttajavirasto.fi

www.wwf.fi

Tanskalainen kuluttajalehti
http://www.taenk.dk/tt/2004/tt49/

Testiartikkeli Taenk och taest 49/2004
http://www.taenk.dk/tt/2004/tt49/kemileg/artikel/

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.