Hyppää pääsisältöön

Metsäluonnonhoitaja

Hyvä metsäluonnonhoitaja viihtyy luonnossa ja ottaa kaikki luonnon arvot huomioon. Metsäalan työtä on pidetty raskaana ja likaisena, mutta esimerkiksi puunkorjuutöissä työvälineet ja työmenetelmät ovat kehittyneet.

Millaista metsäluonnonhoitajan työ on

Forssan ammatti-instituutin luokanvalvoja Rauno Karjusilta ja metsuri Juha Huttunen kertovat metsäluonnonhoitajan ammatista. Karjusillan mielestä hyvä metsäluonnonhoitaja on sellainen henkilö, joka viihtyy luonnossa, sillä työ on pääosin ulkotyötä.

Huttusen mukaan hyvä metsäalan ammattilainen ottaa kaikki luonnon arvot huomioon. Aikaisemmin metsäalan työtä on pidetty raskaana ja likaisena, mutta esimerkiksi puunkorjuutöissä työvälineet ja työmenetelmät ovat kehittyneet.

Metsäluonnonhoitaja Katja

Katja Kantomäki, 24 vuotta, on juuri aloittanut metsäalan opinnot Forssan ammatti-instituutissa. Metsäalan opinnot eivät olleet Katjan ensimmäinen valinta. Hän opiskeli puoli vuotta media-assistentiksi, mutta se ei ollut hänen alansa.

Katjan äiti Maarit kertoo, että Katja on hyvin oman tiensä kulkija. Katjan kaveri Heidi kertoo, että Katjassa on vähän erakkoluonnetta, mutta myös sosiaalisia puolia. Katjan uravalinta joutuu koetukselle, kun hänet laitetaan viikoksi alan oikeisiin töihin Lopen metsätyömaille Etelä-Suomeen.

Katjan viikko

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Sarjaa on esitetty televisiossa vuosina 2005–2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?