Hyppää pääsisältöön

Vauvojen kanssa värien maailmaan

- Vauvojen värikylpy on alle 1-vuotiaiden lasten ja heidän vanhempiensa visuaalinen väri-ilottelu. Se on taidemuseon työpajatyyppinen toiminta vauvaperheille, missä tutustutaan väreihin ja erilaisiin materiaaleihin, kertoo kuvataiteen opettaja Satu Larivaara.

Vauvojen värikylpytoiminta on aloitettu Suomessa syksyllä 2004 Porin taidemuseossa. Porin lastenkulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja Päivi Setälä toi idean mukanaan Virosta nähtyään siellä vastaavanlaista toimintaa.

Mukavia kokemuksia

Vauvojen värikylpytyöpajan tarkoituksena on tukea perhettä vauvan kasvattamisessa taidekasvatuksesta saatujen menetelmien avulla. Värikylpy perustuu turvalliseen ympäristöön ja vauvoille sopiviin materiaaleihin.

- Värikylvyllä halutaan tarjota vauvalle hyvä ja iloinen hetki omien vanhempien ja halutessa myös sisarusten tai vaikkapa kummitädin tai isovanhemman kanssa täällä ryhmän joukossa, kertoo Satu Larivaara, oululaisen värikylvyn toinen vetäjistä.

- Tämä kehittää pikku hiljaa lapsen värisilmää ja sellaista visuaalista kykyä nähdä ja erotella erilaisia materiaaleja. Mutta tavoitteet eivät ole vielä niin kauhean suuret tässä vaiheessa, vaan tärkeintä on tämä hetki ja tila ja mahdollisuus tehdä ja kokeilla, jatkaa Larivaara.

Vauvojen vanhempien kokemukset ovat pelkästään positiivisia:

- Emma tykkää, kun saa varpailla ja sormilla tuntea erilaisia aineita. Hänestä näyttää olevan hauskaa rapistella papereita ja saada kivoja uusia tuntemuksia. Kyllä Emma tykkää, jos vaan ei ole nälkä tai nukuta, kertoo Emma-tytön äiti Taina Myllylä.

- Lumi vaikuttaa kyllä nauttivan. Niin railakkaasti hän valtaa toisten paperit ja aina kun uutta väriä on jossain, niin se on saatava itselle ja sotkettava. Vaikuttaa kyllä, että hän tykkää kovasti puuhailla noitten materiaalien kanssa, mainitsee pienen Lumin äiti Laura Lampinen.

Vaihtoehtoisia elämyksiä

Vauvojen värikylvyllä halutaan tarjota paitsi kokemuksia, myös vaihtoehtoista toimintaa vauvaperheille.

- Varmaan tämä tarjoaa tämmöisen visuaalisen mahdollisuuden kaiken vauvamuskarin, vauvauinnin tai nykyisin myös vauvojen sanataiteen lisäksi. Onpahan perheillä, mistä valita, kun nyt on tarjolla myös tämmöinen kuvallinen toiminta jo näinkin pienille, toteaa Satu Larivaara.

Vauvojen värikylpyjä järjestetään tällä hetkellä Hämeenlinnassa, Oulussa, Porissa ja Vaasassa. Toiminta on saavuttanut suuren suosion ja useat vauvat vanhempineen jonottavat mukaan tuleviin ryhmiin. Jo mukana olleet perheet kuulostavat nauttineen toiminnasta.

- Pääasiassahan tämä värikylpy on hauskaa, leikkiä muun leikin ohella. Ja onhan tämä tietysti vanhempien - varsinkin laiskojen vanhempien - kannalta mukavaa, kun saa tällä tavalla sotkea ohjatusti. Sitä tulee helpommin tehtyä näitä asioita tällä lailla, naurahtaa Lumin isä Heikki Riikonen. - Ja kyllähän se näkyy, että Lumi nauttii. Sehän on ihan tohkeissaan, niin kuin tämä isompikin yhtä lailla, jatkaa Lumin ja Miron isä.

- Värikylpy tarjoaa mukavia elämyksiä eri materiaalien ja värien kanssa. Huomaa kyllä, että Emma nauttii. Ja tässä on mukavaa myös se, että saa tehdä lapsen kanssa kahdestaan juttuja. Voihan näitä kotonakin tehdä, mutta siellä on aina se aloittaminen ja sotkujen siivoaminen. Ihan mielenkiinnosta tultiin mukaan, ja hyvä, että tultiin, toteaa Taina Myllylä.

Asiantuntija: SATU LARIVAARA, kuvataiteen opettaja, Oulu

Toimittaja: TITTA LAHTINEN