Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Salmonellalihan käsittelyssä oltava huolellinen

kanan kypsennystä (copyright YLE/videokuvaa)Lintuinfluenssahuoli kasvaa, mutta meille ihmisille on tällä hetkellä EU:ssa olemassa todennäköisempi riski - salmonella. Elintarvikeviraston ratsioissa viime vuonna selvisi, että lähes joka viides siipikarjalihaa sisältävä erä oli saastunut. Siipikarjan puhtauden valvontavastuu on sekä lihan lähtö-, että tuontimaalla. Miten on mahdollista, että silti saatamme ostaa kaupasta saastunutta lihaa?

kanoja (copyright YLE/videokuvaa)- Meillä on salmonellavakuusjärjestelmä, eli lähtömaan tulee tarkastaa siipikarjaliha, kaikki tuoreliha ja kananmunat salmonellan varalta. Sieltä otetaan näytteet ja niiden tulee olla salmonellan suhteen negatiivisia, sanoo Elintarvikeviraston ylitarkastaja, Taina Niskanen.

Ongelmana onkin, että lähtömaassa ensimmäisen näytteen ottohetkellä lihan salmonellamäärä saattaa olla niin pieni, ettei se näy testituloksissa. Kuljetusten aikana bakteeri saattaa päästä lisääntymään. Suomeen saapuessa kaikkia lihaeriä ei tarkisteta, vaan pistokokeisiin joutuu noin 10 % tai alle maahantuodusta lihasta.

- Periaatteessa näistä tulee ottaa salmonellanäytteet ja niiden tulee olla negatiivisia, mutta aina välillä sinne mukaan eksyy myös salmonellapositiivisia tuotteita, Niskanen toteaa.

Oma keittiöhygienia on erityisen tärkeää

Eli lihaostoilla kannattaa todellakin olla huolellinen. Kun kaupan kanatiskillä tekee valintaa, on hyvä suosia pohjoismaista siipikarjaa, sillä se sisältää todennäköisesti harvemmin salmonellaa kuin muista maista saapuva liha. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa lihan kotimaa, jos pakkauksessa ei lue ollenkaan maata, on se suomalaista.

Suomessa myytävät kananmunat ovat tällä hetkellä kaikki kotimaisia ja salmonellariski niissä on erittäin pieni.

- Kun lähdetään pohjoismaiden ulkopuolelle, niin salmonella on ihan jokapäiväistä. Tuotantoeläimissä esiintyy hyvin yleisesti salmonellaa, voi sanoa, että lähes kaikissa muissa maissa Norjan, Ruotsin ja Suomen ulkopuolella, Niskanen kertoo.

Kaupasta kotiin saapuessamme saatamme siis kantaa laukussa salmonellasta saastunutta lihaa. Lihan puhtaudesta ei voi olla täysin varma, joten ruoan valmistuksessa tulee olla erityisen tarkka.

viipalointia (copyright YLE/videokuvaa)- Elintarvikkeet ja varsinkin tällaiset helposti pilaantuvat kuten liha, tulisi säilyttää kylmässä ennen ruoan valmistusta, eli myös tällaiset vakuumipakatut ja marinoidut kanatuotteet tulisi säilyttää riittävän kylmässä jääkaapissa. Kun niitä aletaan valmistaa ruoaksi, varataan omat leikkuulaudat ja omat veitset niille, eikä samoilla välineillä kosketeta tai käsitellä sellaisenaan syötäviä tai kypsiä elintarvikkeita, opastaa Niskanen.

käsien pesu (copyright YLE/videokuvaa)Kanan muovipakkaus tulee heittää heti roskiin ja kannattaa olla huolellinen, ettei marinadia leviä ja jää työpisteelle. Käsien huolellinen pesu on erittäin tärkeää, pelkkä huuhtelu ei riitä, jos kyseessä on salmonellabakteeri.

sisältä raaka (copyright YLE/videokuvaa)Kanaa kypsennettäessä on tärkeää varmistaa, että liha on läpikypsää ennen tarjoilua. Mahdollinen salmonellabakteeri tuhoutuu kuumennettaessa. Jos kana jää raa´aksi, voi salmonella tarttua ruokailijaan. Bakteeri voi levitä edelleen myös ihmisten välityksellä

Vaikka meitä varoitellaan kovasti lintuinfluenssan vaarasta, on salmonellatartunnan saaminen tällä hetkellä kuitenkin paljon todennäköisempää ja paras keino siihen on hygienia.

Noora Vanhanen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.