Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sesonkikukista on oikein hoidettuna iloa pitkään

Narsisseja ikkunalla
Narsisseja ikkunalla Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen narsissit

Tähän aikaan puutarhamyymälöissä, kukkakaupoissa ja marketeissa on tarjolla jos jonkinlaista kukkaa kevätkodin piristykseksi. Värikkäät kausikukat houkuttelevat ostamaan, mutta millaisin odotuksin?

- Ajattelin ostaa näitä krysanteemeja, koska ne ovat niin kestäviä, että meikäläinenkin osaa niitä hoitaa, sanoo kukkatalosta asioimasta tavoitettu tuusulalainen Aila Ikäläinen.

Keravalaisella Meeri Brinckillä on ostoskärryssään viherkasveja, paavalinkukkia ja tulilatvoja.

- Olen vähän huono kukkien hoitaja, joten kukkien täytyy olla kestäviä ja helppohoitoisia, Brinck toteaa.

esikoita (copyright YLE/videokuvaa)Kääpiöesikko on alkutalven hittikasvi. Värikkään mutta araksi tiedetyn lajin kestävyyttä voi parantaa, kun tuntee hoidon niksit.

- Kääpiöesikko kannattaa sijoittaa vähän viileämpään paikkaan. Jos viileää ei löydy asuinhuoneesta, kasvi kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa, Gardenia-Helsingin vastaava puutarhuri Katja Uski kertoo.

Kastelusta esikko ainakin tykkää, sillä pahimmilla pakkasilla pattereiden hohkaessa lämpiminä, sitä saa kastella jopa kaksi kertaa päivässä.

- Se on totta. Jos esikon päästää kuivaksi, kukkavanat ja tulevat kukkanuputkin kuivuvat. Pitää olla huolellinen, että multa säilyy koko ajan hieman kosteana.

Uski saa käteensä hieman vanhemman, kuukauden päivät kotona olleen yksilön. Hyvä elämä sillä on ollut, mutta onko se nyt päättynyt?

- Hyvältähän tämä näyttää ja ruukkukin tuntuu ihan painavalta, eli kasvia on kasteltu. Nyt se vain pidetään hengissä kastelemalla ja hiukan mietoa lannoitetta silloin tällöin annostelemalla. Keväällä taimi kannattaa istuttaa puutarhaan.

Esikot saattavat puutarhassa talvehtiakin, mutta tohvelikukka kuuluu ”kertakäyttökukkiin”: kukkien kuihduttua se joutaa kompostiin. Mitä asiakas on valmis maksamaan sesonkikukasta, josta on iloa vain päivien tai viikkojen ajan?

- Jokainen haluaa tietysti mahdollisimman edullisen kukkasen, Meeri Brick tuumii. - Jos kasvi kuolee, harmittaa, jos on kalliin kukkasen ostanut. Pari, kolme euroa voisi olla hinta, jonka voisi ajatella maksavansa.

Marjorie Kuismin Vantaalta on valmis käyttämään kukkiin aika paljonkin, jos hankinta on perusteltu.

- No, voisin laittaa kymmenestä kahteenkymmeneen euroon suurin piirtein. Jos on pitempiaikainen kukka, niin se voi olla kalliimpikin, Kuismin sanoo.

hortensia(copyright YLE/videokuvaa)Hortensiat ja ruusut ovat monivuotisia lajeja, jotka viihtyisivät pimeää ja lämmintä olohuonetta paremmin viileässä ja valoisassa viherhuoneessa. Kumpaakaan ei saa kastella liikaa eikä liian vähän.

Myös sipulikukat myydään tähän aikaan ruukuissa. Tarjolla on muun muassa narsisseja ja helmililjoja.

helmililjan sipulit (copyright YLE/videokuvaa)- Sipulikukat kukkivat todella pitkään, jos ne vain saavat olla viileässä. Mitä viileämpi paikka, sitä pidempi on kukinta. Myös nämä lajit voi istuttaa keväällä puutarhaan. Vuoden päästä ne kukkivat uudelleen.

Kevään ykköskukkiin kuuluu nyt myös perhosorkidea. Halvat hinnat ovat houkutelleet hankkimaan upean kasvin jopa kertakäyttökukaksi.

- Siitä täytyy kyllä sanoa, että se on jo törkeää, Katja Uski päivittelee. - Orkideat ovat kasvien kuningattaria ja etenkin tämän perhosorkidean saa todella helposti kukkimaan uudestaan.

orkideat (copyright YLE/videokuvaa)Puutarhuri kehottaa laittamaan kasvin valoisalle, muttei paahteiselle ikkunalle. Kasvia ei tule kastella lehtihankoihin, vaan vesi valutetaan aina karikkeeseen ja ylimääräinen vesi kaadetaan sitten pois aluslautaselta tai suojaruukusta. Puolisen desiä tai desi kerran viikossa on aika hyvä ohje.

Keväisten ruukkukukkien ostaminen on yksinkertaista, kun noudattaa ammattilaisen neuvoja.

- Kasvin pitää tuntua suhteellisen painavalta ja lehtien tulee olla hyväkuntoisia ja kauniin vihreitä. Myös se kannattaa tarkistaa, ettei kasvista löydy mitään tuhohyönteisiä. Ja nuppuja täytyy tietysti olla paljon!

Kaikille kukkien ystäville tärkeintä ei kuitenkaan ole kestävyys, vaan moneen pakettiin kääräistään värikäs leikkotulppaanikimppu, joka kestää vain vajaan viikon verran.

- Tämä on lempikukkani ja silloin aikoinaan, kun Suomessa asuin, ostin tulppaaneja aina työpöydälle. Nykyisestä kotimaastani niitä löytää harvoin, sanoo Espanjassa asuva Riitta Röyhkä.

Tuusulassa asuva sisar, Raija Mustamo, todistaa myös tulppaanien puolesta.
- Tulppaanit ovat ihania leikkokukkia. Juuri tähän aikaan tulppaani piristää!

Paula Ritanen-Närhi / TV1 Kuningaskuluttaja

Muokkaus 2.4.2015: Ulkoaukorjauksia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.