Hyppää pääsisältöön

Painaja

Meeri Virpi, 16 vuotta, on juuri aloittanut kirjapainajan opinnot Porvoon ammattiopisto Amistossa. painajan ammatti on aika arvostettu ja se vaatii opiskelijalta jatkuvaa tarkkaavaisuutta.

Painotekniikan opettaja Sami Ulmanen Porvoon ammattiopisto Amistosta kertoo painajan ammatista. Hänen mukaansa painajan ammatti on haastava. Painaja Hannu Lehto kertoo, että ammatti vaatii kädentaitoja ja kokonaiskuvan hahmottamista. Ulmanen arvioi, että painajan ammatti on aika arvostettu ja se vaatii opiskelijalta jatkuvaa tarkkaavaisuutta. Yksin voi joutua tekemään suuriakin päätöksiä. Painossa ja jälkikäsittelyssä painokoneet ovat automatisoituneita. Lehto kertoo, että taiteellisuudella ei ole tekemistä painajan ammatin kanssa.

Meeri Virpi, 16 vuotta, on juuri aloittanut kirjapainajan opinnot Porvoon ammattiopisto Amistossa. Meeri haki ensin kuvislukioon ja pääsi sinne sisäänkin. Hän päätyi kuitenkin lehti-ilmoituksen perusteella Meeri opiskelemaan painajaksi. Meerin isä Pekka kuvailee, että käsin tekeminen ja maalaaminen ovat aina olleet lähellä Meerin sydäntä. Meerin uravalinta joutuu koetukselle, kun hänet laitetaan painajaksi WS Bookwellin kirjapainoon Porvooseen. Viikon päätteeksi häntä odottaa loppukoe, jossa koetellaan, mitä hän on oppinut.

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Sarjaa on esitetty televisiossa vuosina 2005–2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?