Hyppää pääsisältöön

LVI-asentaja

Jeremias on juuri aloittanut LVI-alan opinnot. Edessä on viikko saneeraustyömaalla. Vieläkö opinnot maistuvat urakan jälkeen?

Millaista LVI-asentajan työ on

Opetusalajohtaja Harri Tuominen Vantaan ammattiopisto Variasta kertoo LVI-alan opinnoista. Ensimmäisen vuoden aikana opiskellaan perustyöt, esimerkiksi putkien taivuttaminen. Toisena vuonna lähdetään rakennuksille tekemään työtä. Kolmantena vuonna on lisää työssäoppimista eli opiskelua yrityksissä. Alan jatko-opiskelumahdollisuuksia on lähteä ammattikorkeakouluun opiskelemaan LVI-alaa tai muita aloja. Toinen tapa on suorittaa ammattitutkinto, kun on ollut noin 4-5 vuotta alan työtehtävissä. Alan työvoimantarve on tällä hetkellä hyvin suuri.

Jeremias Mattila, 16 vuotta, on juuri aloittanut talotekniikan opinnot Vantaan ammattiopistossa Variassa. Jeremias kertoo lähteneensä opiskelemaan LVI-alaa, koska alalla on hyvä työllistyminen ja hyvät palkat. Varian opetusalajohtaja Harri Tuominen kertoo, että alan työvoimantarve on tällä hetkellä hyvin suuri. Jeremiaan äiti Arja kertoo, että Jeremias on määrätietoinen, mutta myös äkkipikainen. Jeremiaan uravalinta joutuu koetukselle, kun hänet laitetaan alan oikeisiin töihin talotekniikkaurakoitsija Are oy:n saneerauskohteeseen.

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Sarjaa on esitetty televisiossa vuosina 2005–2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?