Hyppää pääsisältöön

Kirvesmies

Helsinkiläinen Ville Viskari aikoo rakennusalalle. Miten Ville pärjää viikon espoolaisella rakennustyömaalla? Onko Villestä kirvesmieheksi?

Millaista kirvesmiehen työ on

Opinto-ohjaaja Jorma Seppälä Helsingin tekniikan alan oppilaitoksesta ja kirvesmies Veli-Matti Kauneela kertovat kirvesmiehen ammatista. Seppälän mukaan kirvesmiehen ammatti on vaihteleva ja monipuolinen. Kauneela kertoo, että ammatti myös fyysisesti raskas ja vaativa. Seppälä kertoo, että kirvesmies tekee pääsääntöisesti kaiken puusta työmaalla, muun muassa laudoituksia ja ikkuna- ja oviasennuksia. Kauneelan mielestä kirvesmiehen fysiikan pitää olla kunnossa. Seppälä korostaa yhteistyötaitoja ja täsmällisyyttä.

Ville Viskari, 16 vuotta, on juuri aloittanut kirvesmiehen opinnot Helsingin tekniikan alan oppilaitoksessa. Ville lähti opiskelemaan alaa, koska hän tykkää nähdä kätensä jäljen. Ville uskoo, että hänestä tulee hyvä kirvesmies, koska hänellä on hyvä kädentaidot ja hän on melko ahkera. Villen uravalinta joutuu koetukselle, kun hänet laitetaan alan oikeisiin töihin NCC Rakennus oy:n rakennustyömaalle Espoon Tuomarilaan. Viikon päätteeksi häntä odottaa loppukoe. Töissä Villeä opastaa kirvesmies Veli-Matti Kauneela.

Ammattilainen-sarjassa käsitellään eri ammatteja. Sarjaa on esitetty televisiossa vuosina 2005–2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?