Hyppää pääsisältöön

Ahma on äärimmäisen uhanalainen eläin

Ahma kiipeää puunrungolla.
Ahma kiipeää puunrungolla. Kuva: Pentti Kallinen/YLE Ahma kiipeää puunrungolla. Kuva: Yle/ Pentti Kallinen ahma,näätäeläimet,petoeläimet,nisäkkäät

Ahma on yksinäinen kulkuri, Suomen suurpedoista harvinaisin. Jos siihen tai edes sen jälkiin törmää Suomen metsissä, on todella onnekas.

Ahma (Gulo gulo) on uhanalainen eläin, niitä on Suomessa vain noin 150 yksilöä (2012)

 • Ympärivuotisesti rauhoitettu
 • Suurin näätäeläimemme, uros on naarasta selkeästi kookkaampi
 • Kulkee hyppien tai laukaten ja osaa myös kiivetä puuhun
 • Suomen poronhoitoalueella ahma aiheuttaa merkittäviä porovahinkoja

Ahma elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä ja tundravyöhykkeellä ympäri pohjoisen pallonpuoliskon. Nykyisin ahmoja elää Suomessa harvakseltaan maan pohjois- ja itäosien erämaissa. Lisäksi ahmaa on siirtoistutettu Suomenselälle. 

Ahma on ketterä kiipeilijä. Se on jatkuvasti liikkeessä ja merkitsee liikkumisalueensa ulosteilla, virtsalla ja perärauhasten eritteillä. Ahmat tietävät missä lajitoverit liikkuvat ja osaavat välttää yhteenottoa, koska samaa sukupuolta olevat ahmat eivät siedä toistensa läsnäoloa reviirillään.

Ahma on pääsääntöisesti raadonsyöjä

Ahma on kömpelö saalistaja verrattuna muihin suurpetoihin, mutta otollisissa lumiolosuhteissa ahma pystyy tappamaan poroja tehokkaasti. Ahman luontaiseen käyttäytymiseen kuuluu, että se tappaa useita eläimiä kerralla ja kätkee lihaa huonompien saalisaikojen varalle. Ahmalle maistuu myös haaskat. Usein ahma pikemminkin etsii jotain syötävää kuin jotain saalistettavaa. 

Ahma on saanut nimensä ruokailutavastaan. Päästyään ruoan ääreen se hotkii mahansa pikaisesti täyteen niellen isotkin lihakimpaleet kokonaisena. Ahman voimakas purenta murtaa suurenkin luun ja uppoaa myös jäätyneeseen lihaan.

Ahma kiipeää puuhun. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Ahma kiipeää puuhun. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.Ahma kiipeää puuhun. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.
Ahma haaskalla. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Ahma haaskalla. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.Ahma haaskalla. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.