Monivuotinen leskenlehti on kevään ensimmäisiä kasveja. Kirkkaankeltaiset kukkamykeröt loistavat pälvissä, vaikka maisema ympärillä olisi vielä aivan harmaa ja luminenkin.
Leskenlehti
(Tussilago farfara)
- juurakko jopa 70 cm
- varsi 5-15 cm
- Itä-Uudenmaan maakuntakasvi
Leskenlehdellä on tähän oma keinonsa, sen kukinnot nimittäin kehittyvät valmiiksi jo edellisenä syksynä. Kevään auringonsäteet herättävät valmiit kukkasilmut, eikä kasvilta kulu enää energiaa kukintojen kehittymiseen.
Keltaiset keitaat vielä harmaassa maisemassa houkuttelevat aterioimaan kevään ensimmäiset hyönteiset kuten sitruunaperhosen.
Aikaisella kukinnallaan leskenlehti pyrkii välttämään kilpailua muiden kasvien kanssa ja varmistamaan oman pölytyksensä. Muutama lämmin päivä saa leskenlehden kukkimaan jo maaliskuussa. Yleensä se kukkii kuitenkin vasta huhti-toukokuussa.
Tehokas levittäytymään
Leskenlehden mielipaikkoja ovat tienvarret ja kosteat ojanpenkereet, mutta se levittäytyy tehokkaasti monenlaisille maille. Keväällä maasta nousee vain suomumaisten lehtien peittämä kukkavarsi - leskenlehden suuret lehdet kehittyvät vasta myöhemmin kesällä. Lehdet voivat olla jopa 30 cm leveitä, ja ne muodostavat kasvupaikoille helposti muut kasvit tukahduttavan peiton. Tälläkin tavalla leskenlehti varmistaa menestyksensä.
Surumielinen nimi leskenlehti johtuu kukkien ja lehtien eriaikaisuudesta.






Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu