Hyppää pääsisältöön

10. Eläintarhan ajoissa ennätysyleisö

"Hullukaan ei pääse selville siitä, kuka johtaa ja kuka voittaa", toteaa 10. Eläintarhanajon filmiselostaja. Suomalaisajajat ottivat vuonna 1948 silti neljä voittoa kuudesta.

Autosarjoissa nähtiin ulosajoja ja törmäyksiä puihin. Selostaja ehdottaakin sarjaa "korkeille autobusseille, joiden kaatuileminen toisi entistä enemmän yleisöä ja rahaa sotainvalideille".

Nämä ajot järjestettiin sodanjälkeisellä säännöstelykaudella, jolloin bensiinin ja renkaiden saanti oli rajoitettua.

Ajoja seurasi yli 71 000 maksanutta katsojaa.

Tietolaatikko

Alle 250-kuutioisten moottoripyörien sarjan voitti Kurt Ginman (DKW) ja 500-kuutioisten luokan Walter Bergström (Norton)

Kurt Ginman keräsi Eläintarhasta uransa aikana kaikkiaan neljä voittoa.

Moottoripyörien keskiluokan voitto meni Belgian Roger Laurentille, mutta kakkoseksi ylsi Olli Riekki Husqvarnalla

Urheiluautojen pienemmän eli A-luokan voittaja oli ruotsalainen M. G. Knutsson (BMW), moninkertainen Eläintarhan kävijä

Autojen B-luokan ykköseksi ajoi Suomen Leo I. Mattila 1930-lukulaisella Ford Roadsterilla

Kilpa-autojen sarjan ylivoimainen voittaja oli rohkeilla ohituksillaan suosiota niittänyt SPJ Keinänen (Chrysler), joka oli Curt Lincolnin jälkeen Eläintarhan toiseksi menestynein suomalaiskuski

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto