Hyppää pääsisältöön

10. Eläintarhan ajoissa ennätysyleisö

"Hullukaan ei pääse selville siitä, kuka johtaa ja kuka voittaa", toteaa 10. Eläintarhanajon filmiselostaja. Suomalaisajajat ottivat vuonna 1948 silti neljä voittoa kuudesta.

Autosarjoissa nähtiin ulosajoja ja törmäyksiä puihin. Selostaja ehdottaakin sarjaa "korkeille autobusseille, joiden kaatuileminen toisi entistä enemmän yleisöä ja rahaa sotainvalideille".

Nämä ajot järjestettiin sodanjälkeisellä säännöstelykaudella, jolloin bensiinin ja renkaiden saanti oli rajoitettua.

Ajoja seurasi yli 71 000 maksanutta katsojaa.

Tietolaatikko

Alle 250-kuutioisten moottoripyörien sarjan voitti Kurt Ginman (DKW) ja 500-kuutioisten luokan Walter Bergström (Norton)

Kurt Ginman keräsi Eläintarhasta uransa aikana kaikkiaan neljä voittoa.

Moottoripyörien keskiluokan voitto meni Belgian Roger Laurentille, mutta kakkoseksi ylsi Olli Riekki Husqvarnalla

Urheiluautojen pienemmän eli A-luokan voittaja oli ruotsalainen M. G. Knutsson (BMW), moninkertainen Eläintarhan kävijä

Autojen B-luokan ykköseksi ajoi Suomen Leo I. Mattila 1930-lukulaisella Ford Roadsterilla

Kilpa-autojen sarjan ylivoimainen voittaja oli rohkeilla ohituksillaan suosiota niittänyt SPJ Keinänen (Chrysler), joka oli Curt Lincolnin jälkeen Eläintarhan toiseksi menestynein suomalaiskuski

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto