Hyppää pääsisältöön

1930-luvun kehonrakennusnäytös

Pieneen lannevaatteeseen pukeutunut atleetti värisyttelee lihaksiaan 1930-luvulla kuvatussa mykässä filmissä.

Lihashallintaa esittelevä Lasse Strömberg oli Helsingin Atleettiklubin painonnostaja. Hän voitti kevytsarjan Suomen mestaruuden vuosina 1934-36.

Filmin alussa nähdään lyhyt välähdys, jossa kaksi vähemmän atleettista kuntoilijaa huhkii ilmeisesti hupimielessä käsipainojen kanssa.

Tietolaatikko

Bodybuildingia alettiin Suomessa harrastaa laajemmalti vasta 1960-luvulla, mutta lajin näytöskikkoja harjoiteltiin jo 1900-luvun alussa.

Helsingin Atleettiklubi järjesti ensimmäiset bodauskilpailut vuonna 1903. "Sopusuhtaisimmasta vartalonkehityksestä ja plastillisesta kauneudesta" kisasi 34 miestä. Kilpailun voitti tuolloin Ylioppilasvoimistelijoiden Bruno Zilliacus.

Suomen Kehonrakennus- ja Voimanostoliitto perustettiin vuonna 1971, jolloin pidettiin myös ensimmäiset viralliset Mr. Suomi -kilpailut

Keskustele
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto