Hyppää pääsisältöön

1950-luvulla Suomi sai olympiakisat ja Miss Universumin

1950-luvulla sodan varjo väistyi Suomesta: sotakorvaukset saatiin maksetuiksi, olympialaiset pidettiin Suomessa, ja Armi valittiin maailman kauneimmaksi.

Suomi iloitsi Armista, ja ihailijat piirittivät hotellia hänen palatessaan Suomeen. Stalin kuoli Neuvostoliitossa, ja Suomi murehti Kyllikki Saarta.

1950-lukuun mahtuivat myös Coca-Cola ja kaurapuuro, Pekka Puupää ja Bill Haley, rillumarei ja aamukahvilähetykset.

Työväen urheiluliike riiteli keskenään, ja Laika-koira kiisi avaruudessa. Kuopion neloset näkivät päivänvalon, samoin teflonpannu Pariisissa. EEC perustettiin, ja tv-lähetykset alkavat Suomessa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto