Hyppää pääsisältöön

Afrikka - maanosa ilman historiaa

Eurooppalaisille Afrikan historia on merkinnyt aarniometsäelämää, jossa kehitys on pysähtynyt kivikauteen, Eero Saarenheimo totesi vuonna 1974. Siirtomaiden vapautuminen toi muinaisuudesta esiin myös Afrikan unohtuneet korkeakulttuurit.

Afrikan historia merkitsi eurooppalaisesta näkökulmasta kristillisyyden ja länsimaisuuden leviämistä pimeään maanosaan siirtomaakauden myötä.

Tosiasiassa Afrikassa oli ollut suuria valtakuntia vuosisatoja ennen eurooppalaisten tuloa. Malin sulttaani kuunteli hovissaan kulta- ja hopeakitaroiden soitantaa, ja Timbuktun suuressa kauppakaupungissa toimi yksi maailman varhaisimpia yliopistoja.

Valkoisten oli kuitenkin vaikea kuvitella minkään mustan kansan kykenevän pystyttämään monumentaalisia rakennuksia ja luomaan valtioita. Mahtavan Suur-Zimbabwen raunioita luultiin Salomon muinaistemppeliksi, ja myöhemmin eteläafrikkalaiset jopa väittivät sitä norsujen tekeleeksi.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto