Hyppää pääsisältöön

Agricola loihti Suomelle kirjakielen

Suomalainen kirjallisuus alkoi piispa Mikael Agricolan vuosien 1537 ja 1544 välillä julkaisemasta ABC-kirjasta, joka yhdisti aapisen ja katekismuksen olennaisimmat puolet.

Joitakin suomen kielellä kirjoitettuja tekstejä oli ilmestynyt jo ennen tätä, mutta ei tässä laajuudessa.

Agricolan muuhun tuotantoon kuuluvat mm. Rucouskiria Bibliasta (1544), Uuden Testamentin käännös (1548) ja Daavidin psalttari (1551).

Viimeksi mainitun teoksen esipuheessa uskonpuhdistaja teki pioneerityötä myös kansatieteen ja uskontohistorian saralla luettelollaan suomalaisten vanhoista jumalista.

Agricolan suomi pohjautui Varsinais-Suomen murteeseen. Hänen kirjoissaan esiintyvistä n. 8500 sanasta on edelleen käytössä kaksi kolmasosaa – joukossa mm. ´asiamies´, ´esimerkki´, ´talous´, ´työväki´ ja ´velkakirja´.

Toimittaja Aarre Nymanin haastateltavana on maisteri Esko Koivusalo kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto