Hyppää pääsisältöön

Ahtisaaren sovittelijanura jatkui presidenttikaudella ja sen jälkeen

Vuoden 2000 presidentinvaalit lähestyivät, kun Ahtisaari toimi näyttävästi Kosovon sodan rauhanvälittäjänä. Hän ei kuitenkaan asettunut ehdolle SDP:n esivaaleihin, ja Tarja Halosesta tuli puolueen ehdokas.

Presidenttikautensa jälkeen presidentti Ahtisaari on toiminut mm. Pohjois-Irlannin aseistariisuntaprosessissa ja Itävallan vastaisen, äärioikeiston noususta johtuneen, EU-boikotin purkamisessa.

Ahtisaaren johtaman kansainvälisen kriisiryhmän Crisis Management Initiativen viimeisin voimannäytös on Indonesian Acehin maakunnan rauhanprosessin eteenpäinvieminen.

Acehin rauhansopimus allekirjoitettiin Helsingissä elokuussa 2005.

Marraskuussa 2005 YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti Ahtisaaren Kosovoon rauhanneuvottelijaksi. Hän on kuvaillut tehtävää poikkeuksellisen vaikeaksi.

Ahtisaarelle on esitetty Nobelin rauhanpalkintoa.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto