Hyppää pääsisältöön

Aikakauslehdistö tarjoaa asiaa, ajanvietettä ja sensaatiota

Vuonna 1982 oli kulunut 200 vuotta Suomen aikakauslehdistön synnystä. Kehitys oli kulkenut valistavasta Oikean Miellyttämisen Taidosta" kainostelemattomaan Hymy-lehteen.

Ensimmäinen suomalainen aikakauslehti, kristilliseen lähimmäisenrakkauteen nojaava Om Konsten at Rätt Behaga (Oikean miellyttämisen taito) julkaistiin vuonna 1782.

Vuotta myöhemmin se sai seurajakseen aistinautintoa ja hilpeyttä ylistävän lehden Angenäma Sjelfswåld (Miellyttävä vallattomuus). Yhdessä nämä kaksi julkaisua loivat pohjan suomalaisen aikakauslehdistön eri suuntauksille.

1980-luvulla Suomessa ilmestyi runsas tuhat erilaista aikakauslehteä, joiden yhteenlaskettu levikki oli yli 20 miljoonaa vuosikertaa. Kun varhaiset aikakauslehdet palvelivat lähinnä sivistyneistöä, opettajia, kauppiaita, tehtailijoita jne., 1980-luvun yleisaikakauslehdet oli tarkoitettu koko kansan lukemistoiksi.

Jorma Kallenaution ohjelma käy läpi aikakauslehdistön vaiheita. Sen lopulla kustantaja Urpo Lahtinen selostaa oman Hymy-lehtensä vaiheita. Nuorisolehtenä aloittanut Hymy omaksui rohkeamman human interest -linjan ja nousi 1960-luvun yhteiskunnallisen murroksen myötä aikansa kuuluisimmaksi lehdeksi.

Teksti: Jukka Lindfors