Hyppää pääsisältöön

Aikapommi oli reippaasti edellä aikaansa

Yleisradion televisio-ohjelma "Aikapommi". Pöydän ääressä tv-studiossa Pirkko Liinamaa, Antti Eskola, Riitta Väisänen ja Heikki Bachmann. Kuvan oikeassa laidassa melkein selin on Kauko Röyhkä.
Pöydän ääressä tv-studiossa Pirkko Liinamaa, Antti Eskola, Riitta Väisänen ja Heikki Bachmann. Kuvan oikeassa laidassa melkein selin on Kauko Röyhkä. Yleisradion televisio-ohjelma "Aikapommi". Pöydän ääressä tv-studiossa Pirkko Liinamaa, Antti Eskola, Riitta Väisänen ja Heikki Bachmann. Kuvan oikeassa laidassa melkein selin on Kauko Röyhkä. Kuva: Yle/Marja Niskanen Aikapommi (televisiosarja),Yle Elävä arkisto

20 vuotta ennen Big Brotheria suljettiin kymmenen suomalaista samaan tilaan kolmeksi vuorokaudeksi tv-kameran kanssa. Yli 40 tunnin nauhoituksesta syntyi uraauurtava ohjelmasarja.

Ihmiskokeeseen astelivat toimitusjohtaja Heikki Bachmann, professori Antti Eskola, televisiokasvo Pirkko Liinamaa, maanviljelijä, linja-autonkuljettaja ja kullankaivaja Eero Rinne, kirjailija ja muusikko Kauko Röyhkä, runoilija Arja Tiainen, pastori Matti Tuomisto, toimittaja Maarit Tyrkkö, mannekiini Riitta Väisänen ja psykologi Pehr Charpentier.

Rento ajanvietekeskustelu alkaa kevein teemoin mutta muuttuu ohjelman loppua kohden arvokeskusteluksi. Jo ensimmäisten yhteisten tuntien aikana joukosta alkaa erottua kolme erillistä ryhmää: osallistujat, norminvartijat ja pälyilijät. Onko kaikkien oltava avoimia? Tehdäänkö ohjelmaa itselle vai katsojille? Kenen kantti pettää ensimmäisenä?

Alkulämmittelyn jälkeen keskustellaan syvemmistä tunnoista; kristinopista, Jumalasta ja pappien saarnoista. Ryhmätyötehtävänä on pohtia ryhmän valtasuhteita. Kuka käyttää valtaa ja vaikuttaa? Riittääkö valtaan pyrkimys valtaan? Jos kukaan ei hallitse ryhmää, niin kenelle valta on annettu? Lisäksi keskustellaan sosiaalisesta havainnoinnista ja aloitteellisuudesta, tutkaillaan keskinäisiä asemia ja pohditaan vaikenemisen vaikuttimia. Voiko vaikenemalla hallita? Lopuksi päätetään aloittaa ryhmähenkeä karaiseva ”Kuka tykkää kenestä?” -leikki.

”Kuka tykkää kenestä?” -leikki jatkuu ja sen tunnustusten myötä syntyy sosiogrammi ryhmän jäsenten keskinäisistä suhteista. Vaikuttaako tulokseen poliittinen suuntaus? Voidaanko toverivalintojen ja mieltymysten avulla mitata ryhmän koossapysyvyyttä? Entä ovatko tunnesuhteet vain elämän koristeita? ”Ihmisiä tulee ja menee, työ on pysyvää”, toteaa eräs ryhmän jäsenistä. Päivän sosiodraamana esitetään kuvitteellista oikeudenkäyntiä ja annetaan "tunneopetusta koko Suomen kansalle".

Oikeudenkäynnin todetaan parantaneen ryhmän tunneilmastoa. Vai paransiko se? Oliko se sittenkin vain kuin asetyylisalisyylihappoa, joka lievittää hetkellisesti? Ohjatun rentoutusharjoittelun jälkeen keskustelu ryöpsähtää jälleen taivaallisiin sfääreihin: Onko kirkolla sanomaa tälle ajalle? Onko papilla virkaa nykymaailmassa? Roolipelin aiheena on perhe. Ohjelma huipentuu isän ja pojan dialogiin sukupolvien välisessä kuilussa.

Viidennnessä jaksossa ryhmätyötehtävänä on yritystalouteen, työllisyyteen ja työelämään liittyvien ongelmien selvittely näytelmällisin keinoin. Esityksen jälkeen alkaa kiistely siitä, voiko televisio viestintävälineenä auttaa yhteiskunnallisten ongelmien ratkomisessa vai onko kyseessä ongelmien yksinkertaistaminen ja latistaminen "henkilösuhdelässytykseksi". Onko olemassa ongelmia, joita ei voi ryhmätyön metodein ratkaista? Viimeisenä esityksenä nähdään fantasianäytelmä "Yksilöllisyys, ufot ja avaruus".

Loppukeskustelussa pohditaan uusien kokeilujen merkitystä yksilöiden välisen kommunikaation edistämisessä. Ryhmän nuorimmat jäsenet moittivat Aikapommin keski-ikäisiä normeja ja peräänkuuluttavat riidanhaastajia, ristiriitojen lietsomista ja vallankumousta. Muut jäsenet kertaavat oppimisen, ärtymyksen, hämmästyksen ja ilon hetkiä: riemastuttavia kokemuksiaan sukupolvien välisessä kuilussa ja tyytyväisyyttään siitä, että jokainen sai olla oma itsensä ja pitää oman naamionsa.

Teksti: Rita Landström ja Petra Himberg

Tietolaatikko

Aikapommi osallistui liki 20 vuotta valmistumisensa jälkeen kansainväliseen INPUT-katselmukseen Rotterdamissa 2001. Katselmuksessa olivat esillä julkisen palvelun innovatiivisimmat ohjelmat kaikkialta maailmasta.

Kommentit
 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.