Hyppää pääsisältöön

Albert Edelfeltin jäljillä

Albert Edelfelt (1854-1905) oli ensimmäinen kansainvälistä mainetta saavuttanut suomalainen kuvataiteilija.

Historiallisilla kuvilla aloittanut maalari kiinnostui Pariisissa opiskellessaan naturalistisesta ulkoilmamaalauksesta ja myöhemmin myös impressionismista. Etenkin pariisilaiskaunottarien ja ulko- ja kotimaisten merkkihenkilöiden muotokuvamaalarina hän sai huomattavaa menestystä.

1890-luvun kansallisromanttisessa aallossa Edelfelt löysi innoitusta myös ”Kantelettaresta”. Hänen kirjankuvitustöitään ovat mm. ”Vänrikki Stool”, ”Välskärin kertomukset” ja ”Kung Fjalar”.

Taiteilija vietti talvet Pariisissa, kesät Haikossa lähellä Porvoota.

Oppaana Ateneumissa on tohtori Aune Lindström, Haikon työhuonetta esittelevät taiteilijat Lolan ja Eric Vasström, Pariisin aikoja muistelee professori Rolf Lagerborg, ja taiteilija Elli Tompuri kertoo, millaista oli olla Edelfeltin mallina.

Kommentit