Hyppää pääsisältöön

Alvar Aalto halusi talojen sijasta piirtää taajamia

Alvar Aalto oli yksi modernin arkkitehtuurin huomattavimmista kehittäjistä. Kokonainen keskusta tai yhdyskunta inspiroi häntä enemmän kuin yksittäiset rakennukset.

Tietolaatikko

Alvar Aalto syntyi 3.2.1898 Kuortaneella ja kuoli 11.5.1976 Helsingissä. Kouluaikansa hän vietti Jyväskylässä, jonne hän myös perusti ensimmäisen arkkitehtitoimistonsa vuonna 1923.

Hän siirtyi klassismista selkeän funktionalismin linjalle jo 1920-luvun lopulla, jolloin saivat hahmonsa hänen eräinä merkkitöinään pidetyt Paimion parantola ja Viipurin kirjasto.

Hän suunnitteli myös asema- ja seutukaavoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ne tarjosivat enemmän mahdollisuuksia luoda puitteita ja sisältöä inhimilliselle elämälle.

Arkkitehdin toimensa ohella Aalto ennätti harjoittaa myös huonekalusuunnittelua ja muotoilua. Aallon lisäksi ovat äänessä hänen alaisensa Irja Tuominen sekä rouva Elissa Aalto.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto