Hyppää pääsisältöön

Ambolainen kansanviisaus – avain Afrikan sieluun

Kansanrunoudentutkija Matti Kuusi ihmetteli ambolaisia sananlaskuja tutkittuaan, miksei Afrikka lähettänyt lähetyssaarnaajia Eurooppaan. Perinteisistä aforismeista löytyi hänen mukaansa kommentteja niin kaksipuoluejärjestelmään kuin rotuerotteluun.

Suomalaisten lähetyssaarnaajien Namibian pohjoisosasta keräämät sananlaskukokoelmat olivat Kuusen mukaan "aarre kaikille Afrikan sielua etsiville". Mainittu sielu oli näet ehkä parhaiten löydettävissä juuri Ambomaalta.

Kansanperinne on Afrikalle enemmän kuin rikkaus, sillä ilman sitä se on avuton, Kuusi sanoo. Hän vaatii yliopistoihimme afrikanistiikkaa ja uskoo sen sinne vielä tulevankin.

Suomalaisilla on Afrikan-tutkimuksessa etulyöntiasema, kiitos lähetyssaarnaajiemme alustavan työn. Suomessa oli paljon bantuheimojen kieliä puhuvia ihmisiä, ja vastaavasti Afrikassa ymmärrettiin suomea.

Tämä kaikki olisi erinomainen apu tutkimusten alkamiselle, jos Lounais-Afrikan rajat joskus aukeavat. Silloin Suomella on tilaisuus näyttää, että puhe kehitysavusta ei ole ollut vain huulten höpinää, Kuusi uskoo.

Teksti: Jukka Lindfors