Hyppää pääsisältöön

Amerikan tavaroita ja elämäntyyliä esiteltiin suomalaisille 1961

Helsingissä toukokuussa 1961 avattu Yhdysvaltojen teollisuus- ja kulutustavaranäyttely "Amerikka tänään" oli laatuaan ensimmäinen koko Skandinaviassa. Tavaroiden ohella näyttely esitteli laajemminkin amerikkalaista elämänmuotoa ja harrastuksia.

Tapahtuma oli yksi osoitus siitä, että 1950- ja 60-luvuilla USA piti läheisiä suhteita Suomeen hyvinkin tärkeinä. Suurlähettiläs Bernard Gufflerin mukaan näyttely liittyi presidentti John F. Kennedyn julistamaan maailmankaupan viikkoon, jonka tarkoituksena oli edistää vapaata tavaroiden vaihtoa ympäri maailman.

Myös Suomen johto piti läntisiä kauppasuhteita suuressa arvossa jo tasapainon vuoksi. "Suomessa on kauan otettu oppia Yhdysvalloista", totesi avajaissanat lausunut kauppa- ja teollisuusministeri Ahti Karjalainen.

Näyttelyn virallinen avaaja oli presidentti Urho Kekkonen. Paikalla oli myös hallituksen jäseniä, diplomaattikuntaa ja teollisuden edustajia. Helsingissä USA:n ja Suomen keskinäistä kaupallista kanssakäymistä siivitettiin myös taitolentonäytöksellä.

Teksti: Jukka Lindfors