Hyppää pääsisältöön

Amerikan tiedetyöpajoissa murskattiin atomeja

Yleisradion esitelmäosaston päällikkö tri Tuokko kävi USA:n matkallaan selvittelemässä aurinkomme alkuperää ja tutustumassa atominsärkijöihin.

Avaruustutkimuksen ohella atomivoima oli 1950-luvun tiedeuutisoinnin polttopisteessä. Aikakauden tiedepyhätössä, Berkeleyn yliopiston atomilaboratoriossa tehtiin vuonna 1959 laskelmia sähköaivoilla ja ammuttiin kasvaimia syklotronilla.

Tuokko kertoo myös tarinan historiallisesta kuplakammiokuvasta, johon onnistuttiin tallentamaan aineen muuttuminen energiaksi. Kammioon syöksynyt antiprotoni muuttui ensin antineutroniksi, kunnes kohtasi peilikuvansa, neutronin. Pariskunnan kohtalo oli dramaattinen: yhdessä nuo kaksi muuttuivat samanaikaisesti puhtaaksi energiaksi. Kuplakammiokuvasta katosi yhtäkkiä viiva - aine hävisi täydellisesti.

Teksti: Jukka Lidnfors