Hyppää pääsisältöön

Amerikansuomalaiset Spencerin farmarit

Lyhytfilmi kertoo amerikansuomalaisten farmareiden osuustoiminnasta New Yorkin osavaltiossa.

Tietolaatikko

Ryhmä farmareita perusti Spencerin osuusliikkeen 800 dollarin pääoman turvin vuonna 1928.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin osuusliikkeen vuosivaihto lähenteli 3 000 000 dollaria, ja Spencerin seudulla asui jo 800 amerikansuomalaista farmaria.

Kun Yhdysvaltojen talouselämä kehittyi voimakkaasti 1900-luvun alussa, oli maata tarjolla edulliseen hintaan myös siirtolaisille.

New Yorkin osavaltioon, Spencerin seudulle, asettui suomalaissiirtolaisia mm. Pennsylvaniasta ja Ohiosta.

Ohjelmassa seurataan farmareiden arkielämää ja vieraillaan Van Ettenin kulttuuritalolla amerikansuomalaisten ulkoilmakokouksessa kesällä 1949.

Paikalla olivat mm. Spencerin osuuskunnan presidentti, johtokunta ja liikkeenhoitajia sekä paikkakunnan vanhimmat: John Heino Kortesjärveltä, William Parkkila Vaasasta, Richard Koski Evijärveltä, Esa Saikkonen Mikkelistä, Edward Klippi Kotkasta, Matti Pulkkinen Kuhmosta, Emil Kallio Härmästä, Santeri Forss, Eino Miettinen ja Kusti Pölhö Mikkelistä.

Amerikansuomalainen arki tallentui filmille

Arvo Tamminen teki vuonna 1947 laajan matkan Yhdysvaltoihin ja kuvasi Filmiseppo-elokuvayhtiölleen amerikansuomalaisten elämää eri puolella mannerta. Filmeistä koostettiin kokoillan dokumenttielokuva Sydämeni laulu (1948). Elokuvan lisäksi materiaalista valmistetttiin 24 vajaan kymmenen minuutin veronalennuslyhytelokuvaa.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto