Hyppää pääsisältöön

Amerikansuomalaiset Spencerin farmarit

Lyhytfilmi kertoo amerikansuomalaisten farmareiden osuustoiminnasta New Yorkin osavaltiossa.

Tietolaatikko

Ryhmä farmareita perusti Spencerin osuusliikkeen 800 dollarin pääoman turvin vuonna 1928.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin osuusliikkeen vuosivaihto lähenteli 3 000 000 dollaria, ja Spencerin seudulla asui jo 800 amerikansuomalaista farmaria.

Kun Yhdysvaltojen talouselämä kehittyi voimakkaasti 1900-luvun alussa, oli maata tarjolla edulliseen hintaan myös siirtolaisille.

New Yorkin osavaltioon, Spencerin seudulle, asettui suomalaissiirtolaisia mm. Pennsylvaniasta ja Ohiosta.

Ohjelmassa seurataan farmareiden arkielämää ja vieraillaan Van Ettenin kulttuuritalolla amerikansuomalaisten ulkoilmakokouksessa kesällä 1949.

Paikalla olivat mm. Spencerin osuuskunnan presidentti, johtokunta ja liikkeenhoitajia sekä paikkakunnan vanhimmat: John Heino Kortesjärveltä, William Parkkila Vaasasta, Richard Koski Evijärveltä, Esa Saikkonen Mikkelistä, Edward Klippi Kotkasta, Matti Pulkkinen Kuhmosta, Emil Kallio Härmästä, Santeri Forss, Eino Miettinen ja Kusti Pölhö Mikkelistä.

Amerikansuomalainen arki tallentui filmille

Arvo Tamminen teki vuonna 1947 laajan matkan Yhdysvaltoihin ja kuvasi Filmiseppo-elokuvayhtiölleen amerikansuomalaisten elämää eri puolella mannerta. Filmeistä koostettiin kokoillan dokumenttielokuva Sydämeni laulu (1948). Elokuvan lisäksi materiaalista valmistetttiin 24 vajaan kymmenen minuutin veronalennuslyhytelokuvaa.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto