Hyppää pääsisältöön

Amerikkalainen jazz valloitti Messuhallin

Maailmankuulu Jazz at the Philharmonic-ryhmä esiintyi Helsingin vanhassa Messuhallissa helmikuussa 1953. Svengaava uutisfilmi esitteli ryhmää suomalaiselle yleisölle.

Tietolaatikko

Promoottori Norman Granz aloitti Jazz at the Philharmonic –konserttinsa Los Angelesin Philharmonic Auditoriumissa vuonna 1944. 1950-luvulla JATP kiersi Euroopassa amerikkalaisen jazzin lähettiläänä.

Messuhallin konsertissa esittäytyivät mm. jazzlaulajattarien ykkösnimi Ella Fitzgerald, Lester Young, Ray Brown, Flip Phillips, Barney Kessel, Charlie Shavers sekä Gene Krupan ja Oscar Petersonin triot.

Suomen ensimmäistä Jazz at the Philharmonic -tapahtumaa seurasi lähes viisi tuhatta innostunutta ihmistä.

Uutisfilmin selostus luonnehtii erikseen vain kolmea artistia. Gene Krupa mainitaan jazzmaailman kuuluisimmaksi patteristiksi. Ella Fitzgerald puolestaan on "the First Lady of Song" - "ja ellei ensimmäinen, niin ainakin ensimmäisiä", lisää selostaja varovaisesti.

Oscar Petersonia luonnehditaan "130-kiloiseksi kanadalaiseksi pianistiksi". Peterson herätti kyllä konsertissa huomiota myös soitollaan, ja esimerkiksi Olli Häme ylisti muusikkoa myöhemmin Rytmi-lehdessä: ”Hänen täydellinen koskettimiston hallintansa tuntui karttavan kaikkia inhimillisiä rajoituksia.”

Teksti: Jukka Lindfors