Hyppää pääsisältöön

Anja Ignatius solistina Olympiakonsertissa

Helsingin olympialaisten päätöskonsertissa elokuussa 1952 ohjelmassa oli Sibeliuksen viulukonsertto. Sitä oli kutsuttu soittamaan kansainväliseen solistikaartiin kuulunut Anja Ignatius.

Tietolaatikko

Anja Ignatius 1911–1995

Radio-orkesteri soitti olympialaisten aikana kolmen olympiakonsertin sarjan ja kutsuvieraiden juhlakonsertin. Näissä esiteltiin kansainväliselle yleisölle suomalaista musiikkikulttuuria, säveltäjäniminä esimerkiksi Kajanus, Palmgren, Madetoja, Klami ja Sonninen sekä tietysti Sibelius.

Ulkomaisesta musiikista soitettiin muun muassa puolalaisen Andrzej Panufnikin Herooinen alkusoitto (Sankarialkusoitto), jonka johti säveltäjä itse.

2.8.1952 pidetyssä päätöskonsertissa Radio-orkesteri soitti Nils-Eric Fougstedtin johdolla. Solistina toimi Anja Ignatius (1911–1995), joka esiintyi RSO:n viulusolistina lopulta kaikkiaan 11 kertaa. Ensimmäisen kerran hän oli solistina jo 21-vuotiaana Helsingin yliopiston juhlasalissa 4.5.1933 järjestetyssä "Eurooppalaisessa konsertissa", joka välitettiin Suomen lisäksi 13 eri maahan. Yhdistettyä Radio-orkesteria ja Helsingin kaupunginorkesteria johti tuolloin Armas Järnefelt. Toinen kansainvälisesti merkittävä tapaus Radio-orkesterin kanssa olikin sitten esiintyminen Olympiakonsertissa 1952.

Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli (1903–04, uud. 1905)
1. Allegro moderato
2. Adagio di molto
3. Allegro ma non tanto
Anja Ignatius, viulu; Radio-orkesteri, joht. Nils-Eric Fougstedt
Nauhoitettu Helsingin yliopiston juhlasalissa 2.8.1952 Helsingin olympialaisten päätöskonsertista.