Hyppää pääsisältöön

Anja Kauranen kertoo työstään

Kallion kasvatti kirjoitti vuonna 1979 esikoisteosta, jota oli suunnitellut 25 vuotta. Hän suunnisti 80-luvulle "pää auki ja nyrkit pystyssä".

Vuonna 1954 syntynyt Anja Kauranen (myöh. Snellman) teki läpimurtonsa vuonna 1981 romaanilla "Sonja O. kävi täällä".

Kirja kuvasi opiskelijatytön eroottista ym. elämää suorasukaisuudella, johon ei naiskirjailijoiden kohdalla oltu totuttu.

Kauranen odotti oman sukupolvensa esiinmarssia kirjallisuudessa. Uuden vuosikymmenen alussa Kauranen muodostikin Harri Sirolan ja eräiden muiden samanmielisten kanssa Kiima-ryhmän. Se pyrki tuomaan kirjallisuuteen samantyyppistä henkeä kuin punk musiikkiin.

"Suomessa kauneus on tärkeämpää kuin lahjakkuus", kirjailija luonnehtii maan kulttuurista ilmapiiriä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto