Hyppää pääsisältöön

Apartheidia perusteltiin Jumalan tahdolla

Rotuerottelun puolestapuhujien mukaan Etelä-Afrikan passilait perustuivat raamattuun. Eriarvoisen koulutuksen taas oli määrä turvata etnisten ryhmien kulttuurinen omaleimaisuus.

1960-luvulla kansainvälinen mielipide ei enää vakuuttunut näistä väitteistä. Erkki Hatakan ohjelmassa suomalainen pastori Esko Rintala ruotii pääministeri Vorsterin käsitystä, jonka mukaan Jumala on tahtonut kansojen monimuotoisuutta ja määrännyt kullekin oman asuma-alueensa.

Rintalan mukaan jää käsittämättömäksi, miksi ihmisen ihon pigmentti määrää, ettei hänelle voida antaa poliittisia oikeuksia, että hänet voidaan passilakien nojalla erottaa perheestään tai että hänen koulutukseensa uhrataan murto-osa siitä millä valkoisia opetetaan. Ja mitä asuma-alueisiin, Vorsterin teorian nojalla buurien esi-isien olisi pitänyt pysyä Euroopassa.’

Erkki Hatakan reportaasi käsittelee Etelä-Afrikan historiaa ja 1960-luvun tilannetta. Vanhan Yleisradion puolueetonta linjaa noudatetaan tässäkin ohjelmassa. Kaikki osapuolet saavat äänensä kuuluviin, eikä toimittaja itse aio ryhtyä erittelemään apartheid-käsitettä tai sen edustamaa poliittista järjestelmää.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto