Hyppää pääsisältöön

Arja Saijonmaa lähti laulamaan maailmalle

Laulaja ja teatterintekijä Arja Saijonmaa temmattiin kansainväliselle uralle jo varhain. Kreikkalainen vasemmistosäveltäjä Mikis Theodorakis kiinnitti hänet vuonna 1970 maailmankiertueensa solistiksi.

Tietolaatikko

Myöhemmin 1970-luvun lopulla Saijonmaa teki yhteistyötä mm. chileläisen Inti-Illimani-yhtyeen kanssa ja vakiinnutti suosionsa Ruotsissa, jossa hän on 70-luvulta lähtien tehnyt pääosan taiteellisesta työstään. Saijonmaa on toiminut myös YK:n pakolaisjärjestön hyväntahdonlähettiläänä ja saanut Eleanor Roosevelt -palkinnon toiminnasta ihmisoikeuksien hyväksi.

Saijonmaan julkinen ura alkoi vuonna 1966 Lapualaisoopperan myötä. Hän oli ehtinyt esiintyä Ylioppilasteatterissa ja elokuvissa ja levyttänyt niin työväenlauluja kuin iskelmiä. Ensimmäinen LP Laula kanssani toveri ilmestyi vuonna 1972.

Vuonna 1970 Saijonmaa esiintyi Mikis Theodorakisin kanssa tämän vieraillessa Suomessa. Miehen lauluja hän oli laulanut jo ennen tätä tapaamista.

Mikis Theodorakis on yksi Kreikan merkittävimmistä nykysäveltäjistä ja myös poliittinen vaikuttaja. Kun oikeistolainen sotilasjuntta kaappasi Kreikan kuninkaalta vallan vuonna 1967, joutuivat monet Theodorakiksen poliittiset laulut soittokieltoon ja vasemmistolainen säveltäjä pidätettiin. Vankeuden ja kotiarestin jälkeen Theodorakis kutsuttiin Suomeen hänen kunniakseen järjestettyyn konserttiin 1970. Kun säveltäjä näki Arja Saijonmaan tulkitsevan laulujaan, ryntäsi maestro itsekin lavalle ja kiinnitti Saijonmaan maailmankiertueensa solistiksi.

Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa marraskuussa 1970 Arja Saijonmaa kertoo suunnitelmien maailmankiertueesta ja yhteisestä levystä Mikis Theodorakiksen kanssa olevan totta, vaikka juuri silloin Saijonmaata sitoivat vielä sovitut työt Suomessa.

Reilua vuotta myöhemmin radiohaastattelua tehtäessä oli parhaillaan meneillään raskas maailmankiertue ja sen lomassa yhteisen levyn teko.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä