Hyppää pääsisältöön

Arja Saijonmaa lähti laulamaan maailmalle

Laulaja ja teatterintekijä Arja Saijonmaa temmattiin kansainväliselle uralle jo varhain. Kreikkalainen vasemmistosäveltäjä Mikis Theodorakis kiinnitti hänet vuonna 1970 maailmankiertueensa solistiksi.

Tietolaatikko

Myöhemmin 1970-luvun lopulla Saijonmaa teki yhteistyötä mm. chileläisen Inti-Illimani-yhtyeen kanssa ja vakiinnutti suosionsa Ruotsissa, jossa hän on 70-luvulta lähtien tehnyt pääosan taiteellisesta työstään. Saijonmaa on toiminut myös YK:n pakolaisjärjestön hyväntahdonlähettiläänä ja saanut Eleanor Roosevelt -palkinnon toiminnasta ihmisoikeuksien hyväksi.

Saijonmaan julkinen ura alkoi vuonna 1966 Lapualaisoopperan myötä. Hän oli ehtinyt esiintyä Ylioppilasteatterissa ja elokuvissa ja levyttänyt niin työväenlauluja kuin iskelmiä. Ensimmäinen LP Laula kanssani toveri ilmestyi vuonna 1972.

Vuonna 1970 Saijonmaa esiintyi Mikis Theodorakisin kanssa tämän vieraillessa Suomessa. Miehen lauluja hän oli laulanut jo ennen tätä tapaamista.

Mikis Theodorakis on yksi Kreikan merkittävimmistä nykysäveltäjistä ja myös poliittinen vaikuttaja. Kun oikeistolainen sotilasjuntta kaappasi Kreikan kuninkaalta vallan vuonna 1967, joutuivat monet Theodorakiksen poliittiset laulut soittokieltoon ja vasemmistolainen säveltäjä pidätettiin. Vankeuden ja kotiarestin jälkeen Theodorakis kutsuttiin Suomeen hänen kunniakseen järjestettyyn konserttiin 1970. Kun säveltäjä näki Arja Saijonmaan tulkitsevan laulujaan, ryntäsi maestro itsekin lavalle ja kiinnitti Saijonmaan maailmankiertueensa solistiksi.

Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa marraskuussa 1970 Arja Saijonmaa kertoo suunnitelmien maailmankiertueesta ja yhteisestä levystä Mikis Theodorakiksen kanssa olevan totta, vaikka juuri silloin Saijonmaata sitoivat vielä sovitut työt Suomessa.

Reilua vuotta myöhemmin radiohaastattelua tehtäessä oli parhaillaan meneillään raskas maailmankiertue ja sen lomassa yhteisen levyn teko.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.