Hyppää pääsisältöön

Armas Järnefelt ja Sibelius

Kapellimestari Armas Järnefelt oli Jean Sibeliuksen opiskelutoveri ja kollega, jonka saavutukset sekä innostivat että lamauttivat häntä.

”Häntä kuultuani ei säveltäminen minulta enää luonnistanut”, Järnefelt (1869-1958) on todennut. Hän paljastaa, että Sibelius oli kehno laulaja ja piti oopperaa ”puolihumoristisena huvituksena”.

Edvard Armas Järnefelt opiskeli mm. Ferruccio Busonin johdolla Helsingissä ja Jules Massenetin johdolla Pariisissa. Järnefelt ehti urallaan olla mm. Suomalaisen Oopperan kapallimestari.

Järnefeltin tunnetuin sävellys on Berceuse (Kehtolaulu), jota kuullaan usein hautajaisissa. Säveltäjän sisar oli Sibeliuksen vaimo Aino.

Teksti: Jukka Lindfors ja Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto