Hyppää pääsisältöön

Armi ja Gil jälleen Suomessa

Armi Kuusela-Hilario ja Gil Hilario saapuivat vierailulle Armin kotimaahan.

Armi ja Gil olivat odotettuja vieraita Suomessa, vaikka vierailujen välit saattoivat olla vuosia.

Armi ja Gil vierailivat Oulussa, jossa SPR:n Oulun osasto järjesti tilaisuuden operaatio Villapaidan hyväksi. Gil toi terveiset Filippinien kansalta. Hilariot esittivät myös mukanaan tuomaansa Filippineistä kertovaa filmiä.

Hilariot vierailivat Armin kotona ja tutustuivat Suomen kunnallishallintoon käymällä mm. Muhoksen kunnantoimistossa.

Armi ja Gil vierailivat myös itsenäisyyspäivän juhlissa Presidentinlinnassa.

Musiikkiin liittyvien tekijänoikeusrajoitusten takia filmi joudutaan esittämään mykkänä.

Teksti: Seija De Rybel

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto