Hyppää pääsisältöön

Armi Kuusela, Suomen Neito 1952

Ensimmäiseksi Suomen Neidoksi valittiin toukokuussa 1952 muhoslainen Armi Kuusela. Kuukautta myöhemmin hänet valittiin myös ensimmäiseksi Miss Universumiksi.

Suomen Neito -kilpailujen loppuhuipennus oli Helsingin Kalastajatorpalla. Ehdokkaat esiintyivät iltapuvuissa ja kansallispuvuissa.

Suomen Neidon valinta oli suoritettu jo aikaisemmin päivällä Laulumiesten ravintolassa. Kalastajatorpan yleisö ei tulosta tiennyt ja sai arvuutella voittajaa.

Armi Kuuselan valitseminen oli niin tuomariston kuin yleisönkin yksimielinen päätös.

Filmisepon Kaunottaret esiin -katsauksessa näemme ensin väläyksen myös Miss Ranskasta sekä Armi Kuuselan kruunaamisen jälkeen vuoden 1953 Suomen Neito -ehdokkaiden etsintää maakunnista.

Suomen Neito 1952

Suomen Neito 1952 -loppukilpailussa mukana olivat mm
Kirsti Sirola, Irma Peippo, Maire Simolin, Eila Nuutinen, Singa Svensson, Irma Vienola, Ritva Ivalo, Ritva Jourio, Pirkko Willgren, Armi Kuusela.

Teksti: Seija De Rybel ja Elina Yli-Ojanperä

Keskustele
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto