Hyppää pääsisältöön

Armi vihdoinkin Suomessa

Kahden vuoden odotus päättyi, kun Armi Kuusela saapui miehensä Gil Hilarion kanssa Suomeen tammikuussa 1955. Gilin vierailu oli hänen ensimmäisensä Suomeen.

Armi ja Gil saapuivat Suomen talveen Tukholman kautta. Lentokentällä vastassa oli valokuvaajien, lehdistön ja ihailijoiden lisäksi Armin sisaruksia ja vanhemmat.

Armin ja Gilin vierailuohjelmaan kuului mm. muotinäytös Helsingin Kauppakorkeakoululla. Armin lisäksi pukuja esittelivät Yvonne de Bruyn, Eva Hellas ja Kyllikki Koskihalme.

Armi kävi myös tutustumassa vuoden 1934 Miss Maailman Ester Toivonen-Siiralan kanssa kulutustavaroita markkinoivaan näyttelyjunaan. Tämän junan mukana hän ja Gil tekisivät raskaan seitsemän viikon kiertueen esiintyen 35 eri paikkakunnalla.

Teksti: Seija De Rybel

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto