Hyppää pääsisältöön

Armista filmitähti

Armi Kuusela hylkäsi Hollywoodin tarjoaman filmisopimuksen, mutta hyväksyi suomalaisen tuottajan Veikko Itkosen tarjoaman elokuvasopimuksen.

Elokuva sai nimekseen Maailman kaunein tyttö. Vastanäyttelijänä oli itse Tauno Palo, ohjaajana Veikko Itkonen. Käsikirjoituksesta vastasi Mika Waltari.

Elokuva sai Helsingin ensi-iltansa Bio Rexissä 23.1.1953. Paikalla oli useita aikansa kuuluisuuksia.

Elokuvaa ei arvostettu kovin korkealle, mutta Armin osuutta pidettiin ensikertalaiseksi hyvänä.

Toisen pitkän filminsä Armi teki vuonna 1954 Filippiineillä yhdessä Gil Hilarion kanssa. Sen ohjasi Ronaldo Del Mar. Elokuva "Now and Forever" kertoi Armin ja Gilin rakkaustarinan.

Teksti: Seija De Rybel

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto