Hyppää pääsisältöön

"Arvottomien" Kaurismäet

Elokuvaveljekset Mika ja Aki Kaurismäki paljastavat: "Arvottomien" tarina ei ole yksinkertainen, sillä mies ja nainen suutelevat siinä monesti.

Peter von Bagh on laskenut suomalaisen elokuvan uuden aikakauden alkaneen Aki (s. 1957) ja Mika (s. 1955) Kaurismäen ”Arvottomista”, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 1982.

Marjaana Mykkäsen haastattelussa veljekset vastaavat katsojia askarruttaneisiin kysymyksiin.

Kotimaiset elokuvat kertoivat epäonnistuneista miehistä, koska elokuvantekijät olivat keskimäärin epäonnistuneita miehiä.

”Arvottomien” päähenkilöiden toiminta oli suoraviivaista, koska heillä ”ei ollut aikaa etsiä pysäköintipaikkaa”.

Sitä saattoi myös katsoa elokuvana, jolla oli alku, keskikohta ja loppu, ei kuitenkaan välttämättä tässä järjestyksessä.

Vaikeinta elokuvan teossa oli ”tavoittaa yleisö ja samanaikaisesti säilyttää moraalinen puhtautensa”.

Arvottomat oli Kaurismäen veljesten ensimmäinen pitkä elokuva. Sen ohjasi Mika Kaurismäki. Aki Kaurismäki osallistui elokuvan käsikirjoittamiseen, sekä näytteli Ville Alfa nimistä henkilöhahmoa.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto