Hyppää pääsisältöön

Aseellisesta palveluksesta kieltäytyneiden asema

Ennen 1960-luvun ns. partaradikaaleja Suomen aseistakieltäytyjien joukko koostui lähinnä Karvian erityistyölaitoksessa palvelevista Jehovan todistajista.

Aseistakieltäytyjien vakaumusta kuulusteli lautakunta, johon kuului mm. upseeri, pappi ja psykiatri.

Koska Jehovan todistajat kieltäytyivät myös aseettomasta palveluksesta katsoen sen olevan osa uskontonsa kieltämää maanpuolustustoimintaa, heiltä evättiin mm. kotilomat, päivärahat ja liikkuminen laitosalueella ja sen ulkopuolella.

Palvelusaika oli peräti 16 kuukautta, minkä päälle lisättiin usein ylimääräisiä rangaistuksia niskottelusta.

1960-luvun lopulla Karviaa alettiin julkisuudessa luonnehtia lähinnä keskitysleiriksi, ja se lakkautettiin vuonna 1969.

Aihe nousi 1960-luvun lopulla muutenkin julkisuuteen nuorten radikaalien polttaessa julkisesti sotilaspassejaan ja yllyttäessä asevelvollisia aseistakieltäytymiseen.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto