Hyppää pääsisältöön

Aseellisesta palveluksesta kieltäytyneiden asema

Ennen 1960-luvun ns. partaradikaaleja Suomen aseistakieltäytyjien joukko koostui lähinnä Karvian erityistyölaitoksessa palvelevista Jehovan todistajista.

Aseistakieltäytyjien vakaumusta kuulusteli lautakunta, johon kuului mm. upseeri, pappi ja psykiatri.

Koska Jehovan todistajat kieltäytyivät myös aseettomasta palveluksesta katsoen sen olevan osa uskontonsa kieltämää maanpuolustustoimintaa, heiltä evättiin mm. kotilomat, päivärahat ja liikkuminen laitosalueella ja sen ulkopuolella.

Palvelusaika oli peräti 16 kuukautta, minkä päälle lisättiin usein ylimääräisiä rangaistuksia niskottelusta.

1960-luvun lopulla Karviaa alettiin julkisuudessa luonnehtia lähinnä keskitysleiriksi, ja se lakkautettiin vuonna 1969.

Aihe nousi 1960-luvun lopulla muutenkin julkisuuteen nuorten radikaalien polttaessa julkisesti sotilaspassejaan ja yllyttäessä asevelvollisia aseistakieltäytymiseen.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto