Hyppää pääsisältöön

Aseistariisuntaa avio-opeilla

Amerikkalainen psykologi Charles Osgood vertasi vähittäisen aseriisunnan teoriaansa pikku palveluksiin, joita aviopuolisot tekevät toisilleen.

Vuonna 1964 ydinasevaltojen suhteet olivat jo lientyneet kylmän sodan kireimmistä vuosista, kun Osgood vieraili Suomessakin esittelemässä GRIT-teoriaansa. Kirjainyhdistelmä tarkoitti asteittaista ja vastavuoroista jännityksen vähentämiseen tähtäävää toimintaa.

Muista aseriisunta-ajattelijoista poiketen Osgood suositteli suurvaltaneuvotteluihin uutta marssijärjestystä: Kysymystä ydinaseiden sijoittamisesta ei tulisi sijoittaa neuvottelulistan ensimmäiseksi vaan viimeiseksi kohdaksi.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto