Hyppää pääsisältöön

Aseita pahan päivän varalle

Kesän 1944 taistelujen aikana everstiluutnantti Usko Haahti sekä majurit Reino Lukkari ja Reino Arimo alkoivat suunnitella aseiden kätkemistä ympäri maata.

Pääesikunnan operatiivisen osaston päällikkö hyväksyi suunnitelman, ja sitä alettiin toteuttaa syksyllä 1944.

Lopulta Suomessa oli 1 300 ase- ja varusvarastoa, ja aseistusta oli yli 30 000 miehelle. Toteutus oli tehty suojeluskuntapiireittäin.

Kommunistinen sisäministeri Yrjö Leino paljasti operaation kesällä 1945, ja valtiollisen poliisin (Valpo) johtoon nimitettiin kommunisteja.

Pohjoismaiden suurimmassa oikeudenkäynnissä tuomittiin 1488 ihmistä 1560:stä syytetystä.

Jutun takana olleet korkeimmat upseerit eversti Valo Nihtilä ja Usko Haahti tuomittiin viideksi vuodeksi kuritushuoneelle.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto